Microsoft New Grad PM Συνέντευξη Προετοιμασία και εμπειρία

0
Microsoft New Grad PM Συνέντευξη Προετοιμασία και εμπειρία

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους, που υποβάλλουν αίτηση για τη θέση Microsoft New Grad PM αμέσως όταν ανοίγουν οι αιτήσεις ή κατά το φθινοπωρινό εξάμηνο του τελευταίου έτους τους, εγώ έκανα αίτηση ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα. Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, υπέβαλα την αίτησή μου στη Microsoft και περίμενα ότι θα με φαντάζονταν. Ωστόσο, προς έκπληξή μου, άνοιξα το email μου τον Φεβρουάριο του 2022 και βρήκα ένα email από έναν υπεύθυνο προσλήψεων της Microsoft που με προσκαλούσε να πάρω συνέντευξη για τη θέση του New Grad Program Manager.

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να στείλω μήνυμα στον φίλο μου με δυσπιστία. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχα μια ευκαιρία! Και τότε μέρος του εαυτού μου αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε καν να προσπαθήσω, αφού ένιωθα τόσο άγρια ​​απροετοίμαστος για αυτό που ερχόταν. Φυσικά, κατέληξα να προγραμματίσω την οθόνη του τηλεφώνου μου για λίγες μέρες αργότερα και ένα μήνα μετά, είχα μια προσφορά στα χέρια μου. Στο μεταξύ, έκανα πολλά πράγματα για να προετοιμαστώ.

Microsoft New Grad PM Προετοιμασία συνέντευξης

Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα πράγματα που έκανα για να προετοιμαστώ για αυτές τις συνεντεύξεις και όλα είναι πράγματα που μπορείτε να κάνετε από την άνεση του σπιτιού σας. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που χρησιμοποίησαν όλες τις ποικιλίες μεθόδων, αλλά δεδομένου του σύντομου χρόνου που είχα, εστίασα μόνο στα εξής:

Διαβάστε για την εταιρεία και τις αξίες της

Αυτό είναι αρκετά αυτονόητο. Για να κάνετε μια καλή συνέντευξη, θα πρέπει πάντα να γνωρίζετε γιατί κάνετε αίτηση για την εταιρεία με την οποία παίρνετε συνέντευξη και τι σημαίνει αυτή η εταιρεία. Τόσο για την οθόνη του τηλεφώνου όσο και για τις επιτόπιες συνεντεύξεις, ενσωμάτωσα τα ευρήματά μου από αυτήν την προκαταρκτική έρευνα στο „Tell Me About Yourself“ (το εισαγωγικό μου άρθρο). Βεβαιώθηκα ότι μέχρι το τέλος της εισαγωγής μου, οι συνεντευξιαζόμενοι ήξεραν ποιος ήμουν, τι ήθελα και γιατί έπαιρνα συνέντευξη για να γίνω πρωθυπουργός της Microsoft.

Κάνοντας αυτού του είδους την έρευνα με βοήθησε επίσης να προετοιμάσω για ερωτήσεις συμπεριφοράς και μου έδωσε ένα σημείο εκκίνησης για ερωτήσεις που θα μπορούσα να κάνω στους συνεντευξιαζόμενους όταν μου δινόταν η ευκαιρία. Όπως πάντα, είναι σημαντικό να δείξετε ότι έχετε διαβάσει αρκετά την εταιρεία μέσω των ερωτήσεων που κάνετε (φυσικά θα πρέπει επίσης να ακούσετε τον συνεντευκτή όταν συστήνεται, καθώς αυτές δίνουν επίσης πολλές ευκαιρίες να βρείτε κάτι ενδιαφέρον να ρωτήσετε σχετικά με).

Παρακολουθήστε και ακούστε έναν ΤΟΝΟ από ψευδείς συνεντεύξεις προϊόντων

Δεν υπήρξα ποτέ διευθυντής προϊόντων. Το πιο κοντινό προϊόν που έχω φτάσει ποτέ στο προϊόν ήταν κατά την τελευταία μου πρακτική άσκηση, όπου ήμουν επίμονος (ενοχλητικός τόσο) σχετικά με τον καφέ που συζητούσα με τους ιδιοκτήτες προϊόντων της ομάδας μου και καθόμουν στις συναντήσεις τους. Αυτό σήμαινε ότι είχα πολύ δρόμο μπροστά μου όσον αφορά την προετοιμασία για τα τμήματα σχεδιασμού προϊόντων των συνεντεύξεων και πάντα ανακάλυψα ότι μαθαίνω καλύτερα βλέποντας παραδείγματα.

Τα RocketBlocks, Exponent και Product Alliance έχουν όλα πραγματικά εξαιρετικούς πόρους βίντεο στο YouTube και τους δικούς τους ιστότοπους για τους επίδοξους PM να μάθουν πώς να δομούν τις απαντήσεις τους στις συνεντεύξεις. Η παρακολούθηση αυτών των βίντεο (μερικά από αυτά τα παρακολούθησα πολλές φορές) και η λήψη σημειώσεων για το τι νόμιζα ότι έκαναν καλά οι ερωτηθέντες με βοήθησε πολύ στις προετοιμασίες μου. Μου έμαθαν πώς να χρησιμοποιώ πλαίσια χωρίς να μοιάζω με ρομπότ και πώς να μιλάω δυνατά μέσα από τις σκέψεις μου.

Για να εξασκηθώ, αναζητούσα ερωτήσεις στο Διαδίκτυο και τις απαντούσα δυνατά ενώ έγραφα σημειώσεις σε ένα κομμάτι χαρτί.

Μιλήστε με άλλους που έχουν περάσει από τη διαδικασία

Ήξερα ένα άτομο που μόλις είχε πάρει συνέντευξη για μια θέση PM της Microsoft. Είχε πάρει συνέντευξη για πρακτική άσκηση, αλλά ένιωσα ότι οι διαδικασίες δεν θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικές, οπότε έφτασα το χέρι και ρώτησα για την εμπειρία του. Το να μπορώ να ακούσω την εμπειρία ενός άλλου ατόμου με τη διαδικασία και μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που θα μπορούσα να συναντήσω με βοήθησαν να νιώσω πολύ πιο έτοιμος.

Κατέληξα επίσης να επικοινωνήσω με πολλούς ανθρώπους στο LinkedIn (έψαξα „εισερχόμενα ΜΜ @ Microsoft) ενημερώνοντάς τους ότι θα έπαιρνα συνέντευξη σύντομα και ρωτώντας αν θα ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν μαζί μου για τις εμπειρίες τους. Σε όλους τους εισερχόμενους PM που είχαν την καλοσύνη να απαντήσουν στο μήνυμά μου, έκανα τις ίδιες λίγες ερωτήσεις σχετικά με το πώς προετοιμάστηκαν, πώς ήταν οι δομές της συνέντευξης και τι είδους ερωτήσεις τους τέθηκαν.

Η δυνατότητα να μιλήσω με άτομα που είχαν περάσει από τις συνεντεύξεις του Microsoft PM μου έδωσε μια ιδέα για το πού να αρχίσω να προετοιμάζομαι και για τι πρέπει να είμαι πιο προετοιμασμένος. Εκτός από αυτές τις συνομιλίες, διάβασα επίσης ορισμένα άρθρα στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων δύο άρθρων από το Medium.

Διαδικασία συνέντευξης Microsoft New Grad PM

Έκανα την οθόνη του τηλεφώνου μου με ένα τρέχον PM στη Microsoft στις αρχές Φεβρουαρίου και είχα προγραμματιστεί για τους τελευταίους γύρους στις αρχές Μαρτίου. Είπα στους συνεργάτες μου ότι είχα μια υπάρχουσα προσφορά στο τραπέζι με προθεσμία, έτσι προσπάθησαν να επισπεύσουν τη διαδικασία για μένα όσο καλύτερα μπορούσαν. Όλες οι συνεντεύξεις μου πραγματοποιήθηκαν μέσω του Microsoft Teams.

Οθόνη τηλεφώνου [1×30]

Ο πρώτος γύρος των συνεντεύξεων του New Grad PM είναι πάντα μια οθόνη τηλεφώνου 30 λεπτών. Έχω ακούσει για ανθρώπους που έχουν αυτήν την οθόνη τηλεφώνου με έναν μηχανικό (στην περίπτωση αυτή μπορεί να σας κάνουν μια ερώτηση κωδικοποίησης), αλλά είχα τη δική μου με ένα PM. Η πλειονότητα της οθόνης του τηλεφώνου μου ήταν συμπεριφοριστική, με μερικές ερωτήσεις που σχετίζονται με το βιογραφικό να μπαίνουν μέσα και μια ερώτηση σχετικά με το προϊόν στο τέλος. Όλες οι ερωτήσεις ήταν εύκολο να απαντηθούν δεδομένου ότι είχα αφιερώσει χρόνο για να εξοικειωθώ με έργα στο βιογραφικό μου που ήθελα να επισημάνω και ιστορίες που ήθελα να πω για απαντήσεις συμπεριφοράς.

Τελικός γύρος [3×60]

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν συνεντεύξεις για τη Microsoft θα λάβουν συνεντεύξεις 4×45 αντί για ό,τι πήρα εγώ, και ακόμα δεν είμαι σίγουρος γιατί ο τελευταίος γύρος μου ήταν διαφορετικός. Αλλά εάν έχετε προγραμματιστεί για τέσσερις συνεντεύξεις του τελευταίου γύρου, τότε ο τελευταίος συνεντευκτής που θα έχετε πιθανότατα θα είναι ένας „As-Ap“ (ανάλογα με την περίπτωση), που αναφέρεται επίσης ως „raiser bar“ σε ορισμένες εταιρείες. Από την κατανόησή μου, αυτός θα είναι κάποιος που τείνει να είναι πιο ανώτερος και θα έχει δικαίωμα βέτο στην απόφαση πρόσληψης.

Η πρώτη μου συνέντευξη ήταν με έναν Κύριο Διευθυντή Προγράμματος, ο οποίος άνοιξε λέγοντάς μου ότι ήθελε απλώς να με βοηθήσει να ασχοληθώ με τα πράγματα και να εξηγήσω λίγο για την εταιρεία και την ομάδα. Είχαμε μια υπέροχη συζήτηση για τη δουλειά του και τις εμπειρίες του, που βρήκα ότι ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσες, και του είπα για τα κίνητρά μου που ήθελα να γίνω πρωθυπουργός και που ήθελα να γίνω μέλος της Microsoft. Συνολικά, αυτή ήταν μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα συζήτηση που έμοιαζε περισσότερο με κουβέντα για καφέ παρά με συνέντευξη και ένιωσα πολύ άνετα να πάω στις επόμενες δύο συνεντεύξεις μου εξαιτίας της.

Για τη δεύτερη συνέντευξή μου, μίλησα με έναν ανώτερο πρωθυπουργό της ομάδας για την οποία έπαιρνα συνέντευξη. Μου εξήγησε το ιστορικό του και τι εργαζόταν η ομάδα του και μετά πήγαμε κατευθείαν σε μια ερώτηση βιογραφικού που κατά κάποιο τρόπο μετατράπηκε σε ερώτηση προϊόντος. Διάλεξε ένα έργο που είχα καταχωρίσει στο βιογραφικό μου και, αφού εξήγησα το εύρος του και τι έκανα, ρώτησε τι θα άλλαζα αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Δεδομένου ότι επρόκειτο για ένα συμβουλευτικό έργο, όπου είχα προτείνει λύσεις σε ένα εταιρικό πρόβλημα, ο συνεντευκτής μου ζήτησε να βρω κάποιες άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και να τις ιεραρχήσω. Αυτή ήταν πραγματικά μια πολύ διασκεδαστική άσκηση και μπόρεσα να αναπηδήσω μερικές ιδέες από τον συνεντευκτή μου. Ένιωθα ότι εργαζόμουν για ένα πρόβλημα με έναν συνάδελφο και ο χρόνος πέρασε αρκετά γρήγορα.

Η τελευταία μου συνέντευξη περιελάμβανε κυρίως ερωτήσεις συμπεριφοράς, αλλά μου τέθηκε η περίφημη ερώτηση «Ποιο είναι το αγαπημένο σου προϊόν» στο τέλος. Στη συνέχεια, φυσικά, ακολούθησε μια ερώτηση σχετικά με το τι θα βελτιώσω σχετικά με το προϊόν. Επειδή είχα προετοιμαστεί αρκετά εκτενώς για ερωτήσεις σχετικά με το προϊόν εκ των προτέρων, μπόρεσα να απαντήσω αρκετά γρήγορα. Κατά σύμπτωση, η εφαρμογή που επέλεξα ήταν μια εφαρμογή που εκτελείται και ο συνεντευξιαστής μου είχε ακούσει για αυτήν στο παρελθόν επειδή τρέχει και εκείνη, οπότε αυτό ήταν κάτι που μπορέσαμε να δεσμευτούμε. Άφησε δεκαπέντε λεπτά στο τέλος της συνέντευξής μας και για τις ερωτήσεις μου, οπότε αφιερώσαμε αρκετό χρόνο συζητώντας.

Αποτελέσματα και Γενικές Συμβουλές

Μια εβδομάδα μετά τις συνεντεύξεις μου, έλαβα ένα email από τον υπεύθυνο προσλήψεών μου που με συγχαίρει που έλαβα μια προσφορά και δύο εβδομάδες μετά, δέχτηκα με μεγάλη χαρά.

Από την εμπειρία μου στη συνέντευξη στο Microsoft New Grad PM, θα έλεγα ότι οι μεγαλύτερες συμβουλές μου για άλλους που περνούν από την ίδια διαδικασία είναι οι εξής:

  1. Προετοιμάστε το „Tell Me About Yourself“ πολύ καλά — αυτό θα πρέπει να καθιστά πολύ σαφές γιατί θέλετε να γίνετε ΜΜ και γιατί θέλετε να είστε στη Microsoft. Έτσι κάνετε την πρώτη σας εντύπωση, οπότε μετρήστε!
  2. Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον για τη δουλειά και τις εμπειρίες των συνεντευκτών σας (αν τις βρίσκετε ενδιαφέρουσες). Είπα ρητά στον πρώτο μου συνεντευκτή ότι ήμουν πολύ χαρούμενος που μίλησα μαζί του και ότι πίστευα ότι η δουλειά του ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Να είστε ειλικρινείς για τέτοια πράγματα, αλλά οπωσδήποτε πείτε στους συνεντευξιαζόμενους σας εάν είστε ενθουσιασμένοι με αυτά που ακούτε!
  3. Γίνε ο εαυτός σου, γίνε άνθρωπος! Αναγνωρίστε ότι οι συνεντευξιαζόμενοί σας είναι άνθρωποι και ότι θα μπορούσαν να γίνουν οι συνάδελφοί σας κάποια μέρα. Οι άνθρωποι θέλουν να συνεργαστούν με ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να συνεννοηθούν και να κάνουν συζητήσεις, γι‘ αυτό προσπαθήστε να μην κολλήσετε πολύ από τα νεύρα και να φέρετε τον αυθεντικό σας εαυτό. Είχα μια πολύ καλή συζήτηση με κάθε έναν από τους συνεντευξιαζόμενους μου, και όχι μόνο έκανε τη συνέντευξη πιο διασκεδαστική, αλλά νομίζω ότι με βοήθησε επίσης να έχω το αποτέλεσμα που ήθελα.

Καλή επιτυχία στις συνεντεύξεις σας! Μη διστάσετε να συνδεθείτε μαζί μου LinkedIn αν έχετε άλλες ερωτήσεις ή απλά για να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας 🙂

Schreibe einen Kommentar