Humidifier vs Dehumidifier – ένας γρήγορος οδηγός 2023 από το The Home Dweller

7
Humidifier vs Dehumidifier – ένας γρήγορος οδηγός 2023 από το The Home Dweller

Έχετε νιώσει ποτέ ότι το σπίτι σας δεν είναι τόσο άνετο όσο θα έπρεπε; Ίσως γίνεται πολύ βουλωμένο το καλοκαίρι ή ο αέρας γίνεται πολύ τραχύς το χειμώνα; Εάν η απάντηση σε ένα από τα δύο είναι «ναι», οι πιθανότητες είναι ότι η υγρασία του αέρα στο σπίτι σας δεν είναι ιδανική. Εξ ου και ολόκληρο το αίνιγμα του υγραντήρα εναντίον του αφυγραντήρα.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε υπό έλεγχο την υγρασία του αέρα στο σπίτι σας, θα χρειαστείτε μία από αυτές τις δύο συσκευές – έναν υγραντήρα ή έναν αφυγραντήρα (ή πιθανώς και τα δύο). Ένας υγραντήρας αυξάνει την υγρασία στον αέρα ενώ ένας αφυγραντήρας την αφαιρεί.

Ποιο να αγοράσετε; Η απάντηση εξαρτάται από το πού ζείτε και ποιες είναι οι ανάγκες σας. Αυτή η ανάρτηση θα συζητήσει πώς λειτουργούν αυτές οι συσκευές, η αποτελεσματικότητά τους σε διάφορα κλίματα και τελικά θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή.

"υγρασία" γραμμένο με υγρασία μαζεμένο σε ένα παράθυρο

Πίνακας περιεχομένων

Με λίγα λόγια: Υγραντήρας vs Αφυγραντήρας

Οι υγραντήρες και οι αφυγραντήρες είναι πολικά αντίθετα: οι υγραντήρες προσθέτουν υγρασία στον αέρα, ενώ οι αφυγραντήρες τον αφαιρούν.

Η υγρασία είναι ένα κοινό πρόβλημα στα σπίτια, ειδικά το καλοκαίρι. Εάν το σπίτι σας αισθάνεται βουλωμένο και μπαγιάτικο, ένας αφυγραντήρας είναι αυτό που χρειάζεστε. Ένας αφυγραντήρας θα αφαιρέσει μέρος του νερού από τον αέρα και θα σας βοηθήσει να αναπνεύσετε ευκολότερα και θα αποτρέψει τη συσσώρευση υγρασίας που προκαλεί μούχλα και μούχλα.

Εάν το σπίτι σας έχει ξηρό αέρα, μπορεί να κάνει το δέρμα σας να ραγίσει και να ερεθίσει τους αεραγωγούς σας. Αυτό συμβαίνει συχνά το χειμώνα, όταν οι θερμαντήρες χώρου στεγνώνουν επιπλέον τον εσωτερικό αέρα. Ένας υγραντήρας θα δημιουργήσει υδρατμούς και θα βοηθήσει στη διασπορά μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού στον αέρα του δωματίου σας.

Οι υγραντήρες διατίθενται σε μερικές μορφές – ψυχρή ομίχλη, θερμή ομίχλη, υπερήχων, εξατμιστές και ατμοποιητές. Ως μπόνους, μπορείτε συχνά να προσθέσετε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου σε έναν υγραντήρα για να κάνετε το δωμάτιό σας να μυρίζει εκπληκτικά!

Ένας στρογγυλός υγραντήρας σε δράση

Πρέπει να χρησιμοποιείτε υγραντήρα ή αφυγραντήρα το χειμώνα;

Η μόνωση στο σπίτι σας θα σας προστατεύσει από τη θερμοκρασία του αέρα, αλλά εξακολουθεί να αφήνει τον καιρό να επηρεάσει την υγρασία του εσωτερικού χώρου.

Το χειμώνα, ο δροσερός αέρας είναι φυσικά πιο ξηρός. Η ξηρότητα του περιβάλλοντός σας μπορεί να προκαλέσει φολιδωτό δέρμα και ξηρότητα των αεραγωγών σας. Το κλιματιστικό και οι θερμαντήρες χώρου μειώνουν επιπλέον τα επίπεδα υγρασίας στον αέρα καθώς ζεσταίνουν τον αέρα. Διατήρηση α υγραντήρα στο σπίτι σας το χειμώνα θα βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο και τα ιγμόρειά σας αισθάνομαι υπέροχα. Ως μπόνους, τα φυτά εσωτερικού χώρου σας (αν έχετε) θα παραμείνουν επίσης υγιή.

Το καλοκαίρι, αφυγραντήρας είναι πιθανώς ο σωστός τρόπος – αλλά εξαρτάται από το κλίμα σας. Οι άνυδρες πολιτείες όπως η Νεβάδα και το Κολοράντο μπορεί να χρειαστεί ακόμα να προσθέσουν υγρασία στον εσωτερικό αέρα για άνετα καλοκαίρια, επομένως χρειάζεται ακόμα ένας υγραντήρας. Αλλά οι άνθρωποι σε υγρά κλίματα, π.χ. Φλόριντα και Λουιζιάνα, σίγουρα θα απολαύσουν περισσότερο τα καλοκαίρια με έναν αφυγραντήρα στη διάθεσή τους.

Πώς η υγρασία επηρεάζει την υγεία

Είτε είναι πολύ υψηλή είτε πολύ χαμηλή, η μη ισορροπημένη υγρασία του αέρα στο σπίτι σας μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε.

Εάν η υγρασία είναι υψηλή

Ο αέρας που είναι πολύ υγρός μπορεί να διευκολύνει τις κρίσεις άσθματος ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Ένας λίγο πολύ υγρός αέρας μπορεί επίσης να προκαλέσει τη δημιουργία μούχλας και μούχλας στους τοίχους ή τα έπιπλά σας, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν περαιτέρω σε προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, Ένας αφυγραντήρας βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της σκόνης και των σωματιδίων καπνού στον αέρααν και δεν το κάνει τόσο αποτελεσματικά όσο ένας καθαριστής αέρα.

Μια γυναίκα και η γάτα της χαλαρώνουν δίπλα σε έναν αφυγραντήρα

Εάν η υγρασία είναι χαμηλή

Ο αέρας που είναι πολύ ξηρός μπορεί επίσης να είναι πηγή προβλημάτων υγείας, και αυτό γίνεται οδυνηρά προφανής το χειμώνα.

Αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα είναι κοινά αποτελέσματα του ξηρού αέρα. Ηπιότερα θέματα όπως η ξηρή μύτη (που μερικές φορές γίνεται τόσο σοβαρή που προκαλεί ρινορραγίες) είναι επίσης μια δυσάρεστη παρενέργεια του ξηρού αέρα. Ένας υγραντήρας θα σας βοηθήσει επίσης να αναπνέετε ευκολότερα εάν υποφέρετε από συμφόρηση κόλπων.

Το δέρμα σας υποφέρει επίσης όταν ο αέρας είναι ξηρός. Οι άνθρωποι που περνούν χρόνο σε δωμάτια με ξηρό αέρα (ειδικά με ενεργοποιημένη θερμάστρα) συχνά εμφανίζουν συμπτώματα όπως τραχύ, ξεφλουδισμένο, ακόμη και ξηρό δέρμα με φαγούρα. Θυμηθείτε να πίνετε άφθονο νερό και να ενεργοποιείτε τον υγραντήρα σας για να διατηρείτε το δέρμα σας χαρούμενο και ελαστικό όλο το χρόνο.

Μια γάτα που κάθεται σε έναν καναπέ, παρακολουθεί έναν υγραντήρα

Είναι καλό να κοιμάστε με αφυγραντήρα;

Και οι υγραντήρες και οι αφυγραντήρες είναι σετ-και-ξέχασε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μόνο να γεμίσετε/αδειάσετε τα δοχεία τους με νερό, να τα ρυθμίσετε στο πρόγραμμα που επιθυμείτε και να τα ενεργοποιήσετε – αφήνοντάς τα στην εργασία τους.

Ένας αφυγραντήρας είναι ασφαλής να τον αφήνετε ενώ κοιμάστε. Είναι εντάξει να τα αφήνετε αναμμένα, καθώς αυτές οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες υγρασίας (υγρόμετρα) που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν το μηχάνημα όπως απαιτείται. Ένας σύγχρονος αφυγραντήρας δεν θα συνεχίσει απλώς να λειτουργεί επ‘ αόριστον και θα στεγνώσει υπερβολικά τον χώρο σας. Εάν θέλετε να εμβαθύνετε σε αυτό, προτείνουμε το άρθρο μας που καλύπτει το θέμα της συλλογής νερού από αφυγραντήρα.

Για όσο διάστημα δεν μπορεί να αναποδογυριστεί και είναι μακριά από εύφλεκτα αντικείμενα, τόσο οι αφυγραντήρες όσο και οι υγραντήρες είναι υπέροχοι σύντροφοι πριν τον ύπνο – ειδικά αν το απαλό βουητό σας αποκοιμίζει!

Ένας υγραντήρας δίπλα σε μια λάμπα στο νυχτερινό τραπέζι

Πώς να μετρήσετε την υγρασία στο σπίτι;

Εάν το σπίτι σας αισθάνεται ασυνήθιστα άβολα, η χαμηλή ή υψηλή υγρασία μπορεί να είναι ο ένοχος.

Η άνετη υγρασία εσωτερικού χώρου κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%. Μπορείτε να μετρήσετε την υγρασία στο σπίτι σας με ένα υγρόμετρο (εδώ είναι ένα ωραίο, προσιτό μοντέλο), ή χρησιμοποιήστε ένα εναλλακτική μέθοδος μέτρησης.

Το επίπεδο υγρασίας εσωτερικού χώρου αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την εποχή, και πολλούς άλλους φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες. Για να έχετε μια σαφή εικόνα των επιπέδων υγρασίας στο σπίτι σας, εγκαταστήστε υγρόμετρα σε μερικά σημεία σε όλο το σπίτι σας και λάβετε υπόψη τις ενδείξεις όλο το χρόνο. Οι μακροχρόνιες αναγνώσεις θα σας δώσουν μια εικόνα για τις πραγματικές σας ανάγκες. Θα σας βοηθήσουν επίσης να αποφασίσετε μεταξύ ενός υγραντήρα και ενός αφυγραντήρα.

Εκτός από τον αποπνικτικό υγρό αέρα και τις μυρωδιές μούχλας, οι υγροί λεκέδες και η συσσώρευση μούχλας στους τοίχους σας μπορεί να υποδηλώνουν υπερβολική υγρασία. Σφάλματα όπως ακάρεα σκόνης, σκαθάρια που καταστρέφουν ξύλο, μυρμήγκια ξυλουργών και τερμίτες έλκονται επίσης από υγρά μέρη, επομένως αυτά τα πλάσματα μπορούν να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι που θα μπορούσε να κάνει το σπίτι σας με έναν αφυγραντήρα.

Από την άλλη πλευρά, εάν τα ξύλινα δοκάρια, τα δερμάτινα έπιπλα και ο σοβάς σας συνεχίζουν να δημιουργούν ρωγμές χωρίς προφανή λόγο – Το σπίτι σας μπορεί να υποφέρει από τις επιπτώσεις του ξηρού αέρα.

Ένας αναλογικός μετρητής υγρασίας (υγρόμετρο)

Τα μειονεκτήματα των υγραντήρων και των αφυγραντήρων

Και οι δύο αυτές συσκευές μπορούν να κάνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας πολύ πιο ωραία. Ωστόσο, τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι τέλειο, επομένως αυτές οι ισχυρές συσκευές έχουν επίσης μερικά μειονεκτήματα.

  • Βγάζουν ένα βουητό – οι αφυγραντήρες μπορεί να είναι ενοχλητικοί καθώς ανάβουν και σβήνουν αυτόματα.
  • Αν και δεν καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια, το να διατηρείτε τη συσκευή σας συνεχώς ενεργοποιημένη μπορεί να αυξήσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Και οι δύο απαιτούν τακτική συντήρηση, αλλά οι αφυγραντήρες μερικές φορές συνοδεύονται από περίπλοκες οδηγίες καθαρισμού.
  • Οι υγραντήρες πρέπει επίσης να καθαρίζονται σχολαστικά – το υγρό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για μικρόβια.

Ενώ όλα αυτά δημιουργούν εύλογες ανησυχίες, η ετυμηγορία μας είναι ότι τα οφέλη των υγραντήρων και των αφυγραντήρων υπερτερούν κατά πολύ των μειονεκτημάτων. Άλλωστε, πρόκειται για την ποιότητα του αέρα που αναπνέετε εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Το νερό είναι στον αέρα!

Συνολικά, το Το επιχείρημα υγραντήρα εναντίον αφυγραντήρα καταλήγει σε ξηρό αέρα έναντι υγρού αέρα στο σπίτι σου.

Είτε ο αέρας στο σπίτι σας γίνεται πολύ βουλωμένος είτε πολύ ξηρός, υπάρχει μια λύση για το πρόβλημά σας. Εάν επιλέξετε τη σωστή συσκευή, σύντομα θα απολαύσετε άνετο, εύκολο στην αναπνοή αέρα που περιέχει ακριβώς τη σωστή ποσότητα υγρασίας.

Εδώ στο The Home Dweller, δεν ανεχόμαστε την ταλαιπωρία – αντίθετα, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βρούμε πρακτικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού. Εάν εκτιμάτε αυτό που κάνουμε, σκεφτείτε να μοιραστείτε τον ιστότοπο με τους φίλους και την οικογένειά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Schreibe einen Kommentar