An Empowered Midlife – Adventures of Midlife

7
An Empowered Midlife – Adventures of Midlife

Αυτό είναι το Midlife Adventurer’s 100ου Θέση. Και για αυτό το 100ου ανάρτηση, τι καλύτερο θέμα από το να γράψεις για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της μέσης ηλικίας; Έτσι, όλα έχουν να κάνουν με μια ενδυναμωμένη μέση ηλικία.

Η πλοήγηση στη μέση ηλικία μπορεί να είναι μια πρόκληση ακόμη και στις καλύτερες στιγμές για τους πιο σίγουρους και αισιόδοξους ανθρώπους, καθώς μια σειρά από προκλήσεις, που πηγάζουν από όλα τα φάσματα της ζωής, όπως σωματικό, συναισθηματικό και ψυχικό, πλήττουν ένα άτομο.

Ορισμός της μέσης ηλικίας

Αλλά, πρώτα τι είναι η μέση ηλικία;

Γενικά, οι ηλικίες από τις αρχές της δεκαετίας του σαράντα έως τις αρχές της δεκαετίας του εξήντα θεωρούνται μεσαία.

Στη δεκαετία του εβδομήντα, ο διαπρεπής ψυχολόγος των ΗΠΑ Ντάνιελ Λέβινσον χώρισε τη ζωή σε πέντε στάδια ή εποχές.

Αυτοί είναι:

  • Προ-ενηλικίωση. Αυτό είναι από τη γέννηση έως τα 22.
  • Πρώιμη ενηλικίωση. Από 17 έως 45, με την περίοδο μεταξύ 40 και 45 να είναι τα μεταβατικά έτη της μέσης ηλικίας.
  • Μέση ενηλικίωση. Αυτή είναι η ζωή μεταξύ 40 και 65 ετών, με τα τελευταία πέντε χρόνια να είναι τα τελευταία μεταβατικά έτη ενηλίκων.
  • Ύστερη ενηλικίωση. Αυτό είναι μεταξύ 60 και 85 ετών.
  • Ύστερη όψιμη ενηλικίωση. Πέρα από την ηλικία των 85 ετών.

The Midlife (Κρίση)

Αυτός είναι ένας από εκείνους τους πολύ επίφοβους όρους στην ανθρώπινη ζωή. Είναι η στιγμή που πιστεύουμε ότι θα αρχίσουμε να νιώθουμε γερασμένοι και οι φόβοι για την αναπόφευκτη θνησιμότητα σέρνονται.

Αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Παρατηρεί κανείς τη σταδιακή εξασθένηση των σωματικών λειτουργιών. Το δέρμα δεν είναι πλέον ελαστικό και υπάρχουν χαλάρωση και ρυτίδες.

The Phases of Life – από το πάρκο Vigeland, Όσλο-Νορβηγία

Δεν έχει κανείς την ίδια ενέργεια όπως πριν και οι μακριές νύχτες – μέρες νωρίς το ξύπνημα εξαφανίζονται σιγά σιγά.

Οι αλλαγές είναι αργές, αλλά είναι επίσης πιθανό μια μέρα να ξυπνήσει κανείς με τη σκέψη ή κάποια στιγμή ξαφνικά να χτυπήσει αυτή η απαίσια σκέψη – «Είμαι γέρος». Ακολουθούν πολύ μελαγχολικά συναισθήματα, μερικές φορές χωρίς λόγο και εξήγηση.

Αυτό είναι η μέση ηλικία.

Ωστόσο, ο όρος «κρίση μέσης ηλικίας» μπήκε στο λεξικό μόλις τη δεκαετία του εξήντα, μέσω του Καναδού ψυχαναλυτή Elliott Jaques.

Και η συζήτηση για την κρίση της μέσης ηλικίας προέκυψε σε μια εποχή που το προσδόκιμο ζωής ήταν χαμηλότερο από αυτό που είναι σήμερα, και προέκυψε σε μια εποχή που η γενική υπόθεση ήταν ότι στα 65 κάποιος συνταξιοδοτείται και περνά το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα λιγότερο ζωντανό/ ενεργό τρόπο ζωής.

Μια ενδυναμωμένη μέση ηλικία – Θετική σκέψη

Όμως η ζωή έχει αλλάξει και όσοι πέρασαν τα 65 είναι πολύ πιο δραστήριοι από ό,τι πριν τη δεκαετία του εξήντα.

Ομορφιά & Ειρήνη στα Πεσμένα Φύλλα

Αυτό, λοιπόν, δίνει την ευκαιρία να σκεφτείς θετικά.

Πρώτον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αλλαγές που αναφέρονται παραπάνω, ιδιαίτερα οι φυσικές αλλαγές, δεν μπορούν να αποφευχθούν. Κάποιος μπορεί να επιβραδύνει με υγιεινή διατροφή, άσκηση κ.λπ., αλλά η πτώση είναι αναπόφευκτη.

Σοφία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή για μια ενδυναμωμένη μέση ηλικία

Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι η μέση ηλικία είναι επίσης σημάδι εσωτερικής δύναμης. Η διαδικασία γήρανσης έρχεται με τεράστια σοφία σε κάθε πτυχή της ζωής.

Στην προσωπική ζωή, η μέση ηλικία σημαίνει ότι είμαστε πιο σίγουροι για τις φιλίες και τις σχέσεις μας. Έχουμε μια βασική ομάδα φίλων για να μιλήσουμε και να παρηγορηθούμε. Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν βρει τον δικό τους τρόπο, αντανακλώντας σίγουρα τη φροντίδα και τη συμπόνια που τους πρόσφεραν οι γονείς τους.

Και στην επαγγελματική ζωή, υπάρχει τόση εμπειρία που αποκτήθηκε με τα χρόνια. Πολλοί άρχισαν να κάνουν τα πάντα χειροκίνητα, αλλά σταδιακά έμαθαν να χρησιμοποιούν όλα αυτά τα φανταχτερά αυτοματοποιημένα συστήματα. Αλλά τα αυτοματοποιημένα συστήματα δεν έχουν την ανθρώπινη εμπειρία και σοφία που έχει ένας μεσήλικας. Ξέρουμε πώς να χειριζόμαστε τις συγκρούσεις στο χώρο εργασίας. Γνωρίζουμε πώς να προσεγγίζουμε τις προκλήσεις κατά την εκτέλεση της εργασίας. Είμαστε λύτες προβλημάτων.

Με όλη αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία σε προσωπικούς και επαγγελματικούς τομείς, μπορεί κανείς να ευδοκιμήσει στη μέση της ηλικίας του.

Και αν κάποιος πιστεύει ότι είναι δύσκολο να πετύχει κανείς επαγγελματικά στη μέση ηλικία, πάρτε τα παρακάτω παραδείγματα.

  • Η Τζούλια Τσάιλντ, η γνωστή συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής γνωστή για τη γαλλική μαγειρική της τεχνογνωσία, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο που την έκανε διάσημη στα πενήντα της.
  • Ο Momofuku Ando, ​​ο οποίος έκανε διάσημα τα instant (ramen) noodles, κυκλοφόρησε με το προϊόν του όταν ήταν 48 ετών. Στη συνέχεια, στις αρχές του εξήντα συνέχισε να δημιουργεί τα noodles με cup.
  • Ο συνταγματάρχης Sanders «ολοκλήρωσε» τη μυστική συνταγή του KFC όταν ήταν 50 ετών, αλλά έδωσε το franchise της μυστικής συνταγής του μόνο όταν ήταν 62 ετών.
  • Και ο Henry Ford ήταν 45 όταν βγήκε με το διάσημο Model T.

Λόγος προσοχής

Μια λέξη προσοχής όμως. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται να γίνεις εξαιρετικά επιτυχημένος στη μέση ηλικία. Σίγουρα, οι άνθρωποι έχουν τεράστιες δυνατότητες και στη μέση ηλικία, κάποιος έχει τη συσσωρευμένη σοφία και εμπειρία. Ωστόσο, τα όνειρα πρέπει επίσης να ταιριάζουν με την πραγματικότητα. Μπορεί ένας τραπεζίτης να εγκαταλείψει μια επιτυχημένη καριέρα ως στέλεχος για να γίνει επιτυχημένος δρομέας; Είναι δυνατόν? Είναι πιθανό, αλλά θα είναι δύσκολο έργο εάν το άτομο δεν έχει κάνει πολύ τρέξιμο στη ζωή του. Εξάλλου, ακόμη και για όσους έχουν καλούς αθλητές δια βίου, η διαδικασία γήρανσης του σώματος θα αποτελέσει πρόκληση για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Άρα, πρέπει να είναι κανείς ρεαλιστής.

Πορεία κατά τη διάρκεια της ζωής σε μετάβαση για μια ενδυναμωμένη μέση ηλικία

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να είναι υπερβολικά προσεκτικός ή καταθλιπτικός.

Η μέση ηλικία είναι μια μετάβαση.

Κάποιος πρέπει να συγκεντρώνεται συχνά με φίλους και οικογένεια και να απολαμβάνει τη ζωή. Ή πηγαίνετε σε ατομικές αποστολές – είτε πρόκειται για βόλτα είτε για ταξίδι στο εξωτερικό – για να εξερευνήσετε τη ζωή και τη μοναξιά. Είναι πράγματι μια περιπέτεια να προκαλείς τον εγκέφαλο να μας επιτρέψει να μάθουμε νέα πράγματα όπως μια γλώσσα ή μια τέχνη.

Οι φυσικές, γνωστικές και άλλες λειτουργίες μας θα μας προκαλέσουν όταν ξεκινήσουμε μια νέα περιπέτεια, αλλά οι προκλήσεις μπορούν μόνο να κάνουν κάποιον δυνατό

Schreibe einen Kommentar