32-Bit Float Recording: Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε

4
32-Bit Float Recording: Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Όπως θα σας πει οποιοσδήποτε μηχανικός ηχογράφησης, η ρύθμιση των σωστών επιπέδων απολαβής ήταν πάντα το κλειδί για την ακριβή λήψη του ήχου — αλλά Εγγραφή 32-bit κινητής υποδιαστολήςκοινώς γνωστό ως 32-bit float, είναι εδώ για να κάνει τη ρύθμιση των επιπέδων παρελθόν. 32-bit float ως μορφή λήψης ήχου — τώρα ευρέως προσβάσιμο μέσω προσιτού εξοπλισμού όπως το TASCAM DR-10L Pro και φορητές συσκευές εγγραφής TASCAM Portacapture X6, Σύστημα μικροφώνου Rode Wireless Pro lavalierκαι Ζουμ F3 καταγραφικό πεδίου — δίνει στους ηχογραφιστές τεράστιο χώρο, καθιστώντας αδύνατο να αποσπάσουν ή να παραμορφώσουν τον ήχο σας. Επειδή μπορείτε να προσαρμόσετε το κέρδος στη δημοσίευση, δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε για τη ρύθμιση των επιπέδων στο στάδιο της εγγραφής.

Βάθος bit και δυναμικό εύρος

Εάν έχετε συνηθίσει να εγγράφετε ήχο σε ψηφιακό μέσο 24 bit (ή 16 bit) — ή σε αναλογική κασέτα, για αυτό το θέμα — πιθανότατα ξέρετε το τρυπάνι της κλήσης σε αυτό το κουμπί απολαβής. Ρυθμίστε τα επίπεδα κέρδους σας πολύ υψηλά και θα καταλήξετε με σκληρή παραμόρφωση αποκοπής. Ρυθμίστε το κέρδος σας πολύ χαμηλά και θα καταλήξετε να προσθέτετε ανεπιθύμητο σφύριγμα και θόρυβο όταν ανεβάσετε το επίπεδο στο postproduction. Όπως μια φωτογραφία με έντονη υπερέκθεση ή υποέκθεση, μια πολύ καυτή ή πολύ ήσυχη εγγραφή χάνει λεπτομέρειες που δεν μπορούν ποτέ να ανακτηθούν. (Και ενώ μπορεί να μπορείτε να κάνετε μαγικά με λογισμικό αποκατάστασης ήχουείναι πολύ καλύτερα να εξοικονομήσετε χρόνο και κόπο καταγράφοντας ένα καθαρό, καθαρό, δυνατό, αλλά όχι πολύ δυνατό σήμα εξαρχής.)

ο δυναμικό εύρος του συστήματος εγγραφής σας είναι η διαφορά, μετρημένη σε ντεσιμπέλ (dB), μεταξύ των πιο δυνατών και των πιο ήσυχων ήχων που μπορεί να χειριστεί το σύστημα. Σκεφτείτε το ως τη διαφορά μεταξύ του επιπέδου θορύβου και της υψηλότερης κορυφής σήματος που μπορεί να αντιπροσωπεύει σωστά το σύστημα. Εάν έχετε συνηθίσει να εργάζεστε μέσα σε ένα σχετικά στενό δυναμικό εύρος, πιθανότατα είστε παλιός στη χρήση επεξεργαστών δυναμικής όπως συμπιεστές, περιοριστές και πύλες για να μπερδεύετε το σήμα σας σε ένα όχι πολύ δυνατό, όχι πολύ ήσυχο. Goldilocks zone» ακόμα και πριν χτυπήσετε ταινία. Αυτές είναι χρήσιμες δεξιότητες. Αλλά σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερο είναι το δυναμικό εύρος του συστήματος εγγραφής σας, τόσο το καλύτερο.

Στην ψηφιακή εγγραφή, τόσο υψηλότερη είναι η bit βάθος, τόσο περισσότερα δεδομένα συλλέγονται σε κάθε δείγμα για να αναδημιουργηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ένας ήχος. Το μεγαλύτερο βάθος bit επιτρέπει μεγαλύτερο δυναμικό εύρος. Σκεφτείτε ότι η ταπεινή μορφή αρχείου WAV 16-bit προσφέρει ένα δυναμικό εύρος 96,3 dB, από -96,3 dBFS έως 0 dBFS, όπου η πλήρης κλίμακα 0 dB είναι η υψηλότερη δυνατή στάθμη σήματος χωρίς παραμόρφωση (οτιδήποτε δυνατότερο από αυτό κόβεται). Αυξάνοντας το βάθος bit κατά 50%, λαμβάνετε ένα αρχείο WAV 24 bit — την τυπική μορφή εγγραφής για δεκαετίες — που σας προσφέρει 50% αύξηση στο δυναμικό εύρος: 144,5 dB (από -144,5 dBFS έως 0 dBFS). Το αντάλλαγμα είναι ότι καταλαμβάνει 50% περισσότερο χώρο στον σκληρό σας δίσκο.

32-bit κινητής υποδιαστολής έναντι 24-bit σταθερού σημείου

Οταν εσύ κάνε τα μαθηματικά, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα αρχεία float 32-bit είναι ανώτερα ως μορφή λήψης. Με float 32 bit, για αύξηση του μεγέθους του αρχείου κατά 33% σε σχέση με το παλιό πρότυπο 24 bit, θα φτάσετε μακριά, μακριά περισσότερο από 33% μεγαλύτερο δυναμικό εύρος. Τα αρχεία αιώρησης 32-bit είναι θεμελιωδώς διαφορετικά επειδή αποθηκεύουν δεδομένα με ένα είδος «επιστημονικής σημείωσης» που χρησιμοποιεί δεκαδικά σημεία και εκθέτες. (Για παράδειγμα, ένας αριθμός όπως το 197.000.000 θα μπορούσε να εκφραστεί ως 1,97 x 10^8.) Επειδή τα αρχεία float 32-bit χρησιμοποιούν αυτήν την έξυπνη μορφή εξοικονόμησης χώρου, μπορούν να περιγράψουν πολύ, πολύ μεγαλύτερες (και πολύ, πολύ μικρότερες) τιμές εντός κάθε λέξη 32-bit, που καλύπτει ένα δυναμικό εύρος 1528 dB. Όπου τα αρχεία σταθερού σημείου 24-bit ξεπερνούν τα 0 dBFS, τα αρχεία float 32-bit αντιπροσωπεύουν τιμές από -758 dBFS έως +770 dBFS. Αυτό είναι απλώς ένα παράλογα μεγάλο εύρος — πολύ πέρα ​​από αυτό που θα χρειαστούμε ποτέ για να καταγράψουμε τους πιο δυνατούς δυνατούς ήχους.

Γιατί θα χρειαστείτε ποτέ τόσο μεγάλη δυναμική εμβέλεια; Καλά, όπως λέει η TASCAM στο 32-bit float εξηγητή τους, «Το πραγματικό όφελος της εγγραφής float 32 bit έχει να κάνει στην πραγματικότητα με το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου… Αφού εγγράψετε ήχο σε μορφή float 32 bit, οποιαδήποτε ήσυχα τμήματα της εγγραφής σας μπορούν να αυξηθούν σε ένταση στο DAW ή στο NLE σας λογισμικό χωρίς να προσθέτει αισθητό θόρυβο. Και τα δυνατά τμήματα που θα είχαν κόψει μια συσκευή εγγραφής 24-bit ή 16-bit μπορούν να μειωθούν σε επίπεδο, χωρίς καμία ψηφιακή παραμόρφωση ή απόκομμα. Χάρη στην εγγραφή float 32-bit, μπορέσατε να ρυθμίσετε και να ηχογραφήσετε χωρίς να ανησυχείτε για τα επίπεδα σήματος και δεν χρειαζόταν να διαγράψετε κανέναν ήχο λόγω θορύβου ή αποκοπής στη συνέχεια.“

Η οπτική σύγκριση του TASCAM για το τι συμβαίνει σε ένα αρχείο 24-bit έναντι ενός αρχείου float 32-bit όταν το κέρδος του κλιμακώνεται σε ένα DAW
Η οπτική σύγκριση της TASCAM της εγγραφής κινητής υποδιαστολής 32 bit έναντι της εγγραφής σταθερού σημείου 16/24 bit.

Όπως δείχνει το TASCAM, όταν χρησιμοποιείτε 16-bit ή 24-bit, μια πολύ αθόρυβη εγγραφή με χαμηλό κέρδος (που απεικονίζεται σε μπλε) γίνεται θορυβώδης όταν κλιμακώνεται σε DAW. Αλλά εάν χρησιμοποιείτε float 32-bit, η εγγραφή σας μπορεί να κλιμακωθεί χωρίς να προστεθεί κανένα ορατό επίπεδο θορύβου. (Για μια οπτική αναλογία, σκεφτείτε το σαν να μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση σε μια εικόνα χωρίς να αρχίζει να φαίνεται κοκκώδης ή με pixel, επειδή η εικόνα είναι εξαρχής πολύ υψηλής ανάλυσης.)

Ομοίως, όταν χρησιμοποιείτε 16-bit ή 24-bit, μια πολύ δυνατή εγγραφή υψηλής απολαβής (που απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα) θα αποκοπεί και θα παραμορφωθεί μόλις ξεπεράσει τα 0 dBFS και αυτό το τμήμα της κυματομορφής που λείπει δεν μπορεί ποτέ να ανακτηθεί. Αλλά εάν χρησιμοποιείτε float 32-bit, η εγγραφή δεν θα κοπεί επειδή υπάρχει τεράστιος χώρος κεφαλής (+770 dB, για την ακρίβεια) ενσωματωμένος στη μορφή εγγραφής. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χαμηλώσετε την ένταση στο DAW για να ανακτήσετε το τμήμα της κυματομορφής που „λείπει“.

Χρήση εγγραφής float 32-bit στον πραγματικό κόσμο

Στον πραγματικό κόσμο, μπορεί να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπου η ρύθμιση των σωστών επιπέδων απολαβής στη συσκευή εγγραφής 24-bit μπορεί να είναι δύσκολη. Ίσως γυρίζετε ένα ντοκιμαντέρ όπου το θέμα σας θα μπορούσε να ουρλιάξει ή να ψιθυρίσει ανά πάσα στιγμή ή σας έχει επιφορτιστεί να τραβήξετε μια ζωντανή απόδοση οποιουδήποτε οργάνου ή φωνής που μπορεί να πάει από πολύ απαλό σε πολύ δυνατό ήχους. Ίσως είστε έξω για να ηχογραφείτε «άγριο ήχο» μιας πολύ δυναμικής πηγής — όπως ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί αθόρυβα αλλά ανεβάζει στροφές πολύ δυνατά. Ίσως ηχογραφείτε ηθοποιούς σε μια σκηνή που εξελίσσεται από μια ήσυχη συνομιλία σε έναν αγώνα με φωνές. Ή ίσως είστε μόνοι στην κρεβατοκάμαρά σας και πιάνετε την κιθάρα σας, έχετε μια ιδέα και θέλετε να είστε σε θέση να πετύχετε ρεκόρ χωρίς να σταματήσετε τη «ροή» σας για να ορίσετε ένα επίπεδο.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η εγγραφή float 32-bit είναι το δίχτυ ασφαλείας σας, καθώς τα επίπεδα σήματος που υπερβαίνουν τα 0 dBFS δεν θα ψαλιδίσουν και θα παραμορφωθούν. Και 32-bit float εγγραφή μπορεί αποθηκεύστε μια λήψη εάν ρυθμίσετε το κέρδος εισόδου σας πολύ χαμηλό.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η εγγραφή 32-bit κινητής υποδιαστολής αλλάζει το παιχνίδι για τη λήψη ήχου. Στο επεξηγητικό βίντεο τους, ο Rode περιγράφει πώς η μορφή κάνει το κουμπί απολαβής ξεπερασμένο — επιτρέποντάς σας να πληκτρολογήσετε κέρδος σε μεταπαραγωγή στο DAW σας, αντί στο στάδιο λήψης:

Η ροή εργασίας 32-bit float

Όταν εισάγετε για πρώτη φορά αρχεία float 32-bit στο DAW σας, μπορεί να φαίνεται ότι έχουν αποκοπεί. Μη φοβάσαι! Το σύγχρονο pro λογισμικό DAW μπορεί να χειριστεί αρχεία float 32-bit, αλλά επειδή το λογισμικό «αναμένει» αρχεία με ολοκλήρωση 0 dBFS αντί για το τρελό headroom σε ένα αρχείο 32 bit, ο ήχος μπορεί να εμφανίζεται σαν να αποκόπτεται. Μπορείτε να μειώσετε το κέρδος σε ένα χρησιμοποιήσιμο επίπεδο στο λογισμικό. Όταν το απορρίψετε, θα δείτε και θα ακούσετε ότι ο ήχος σας δεν έχει αποκοπεί καθόλου.

Θυμηθείτε, το float 32 bit είναι α μορφή λήψης, όχι μορφή παράδοσης. Εάν είστε υπεύθυνοι για την εγγραφή αρχείων ήχου και τη μεταβίβασή τους σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, σκεφτείτε ότι το λογισμικό επεξεργασίας βίντεο ενδέχεται να μην μπορεί να χειριστεί αρχεία 32 bit. Εάν παραδίδετε τα αρχεία σας σε έναν συνεργάτη, σκεφτείτε ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μετατροπή σε 24-bit (αφού κάνετε τυχόν προσαρμογές κέρδους). Το Sound Devices απεικονίζει τη διαδικασία στο βίντεό τους διάρκειας 3 λεπτών:

Μάγια

Schreibe einen Kommentar