2022 στο oikos International: A Year in Review

45
2022 στο oikos International: A Year in Review

Με ένα ακόμη έτος να τελειώνει, είναι η καλύτερη στιγμή για να κοιτάξουμε πίσω στις 365 μέρες πίσω μας και σε όλα όσα συνέβησαν στον oikos εκείνη την περίοδο. Ήταν μια χρονιά γεμάτη γεγονότα για εμάς, γεμάτη συναρπαστικές εξελίξεις τόσο όσον αφορά την έναρξη νέων έργων όσο και την αναμόρφωση και ανανέωση των υπαρχόντων.

Ιανουάριος

Καθώς ξεκινήσαμε τη χρονιά, υπήρχε σκληρή δουλειά σε πλήρη εξέλιξη σε μια σειρά από έργα, μεταξύ των οποίων ήταν η αναμόρφωση της Πρωτοβουλίας μας για την Αλλαγή Προγράμματος Σπουδών σε μια νέα δομή με νέο όνομα – την Πρωτοβουλία Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης oikos. Η νέα δομή που ίσχυε επέτρεψε καλύτερη συνέργεια και επισκόπηση μεταξύ των διαφορετικών έργων και ομάδων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας όπως το oikos Camp, το oikos Academy, το Curriculum Change Squad, το The Stories Squad, το LEAP Researchers και το Positive Impact Rating. Μέσα από την Πρωτοβουλία Transforming Education ξεκίνησε ένα νέο έργο γύρω από το TE Stories – επικεντρώθηκε στην αφήγηση των ιστοριών των αλλαγών σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και στην ανταλλαγή των ταξιδιών και της εμπειρίας τους για να γίνουν πιο βιώσιμες και να φέρουν την αλλαγή από την πανεπιστημιούπολη στην τάξη. Εκείνη την εποχή, το Principles for Responsible Management Education (PRME) δημοσίευσε το βιβλίο τους για την Εκπαίδευση Υπεύθυνης Διοίκησης με ένα κεφάλαιο το οποίο συνεισέφερε η oikos International.

Φεβρουάριος

Τον Φεβρουάριο ήμασταν ενθουσιασμένοι που επιτέλους παρουσιάσαμε τους μήνες προσπάθειας μιας ομάδας ενεργών και αποφοίτων μελών του oikos που εργάζονται στο έργο oikos HOMEcoming. Στόχος του έργου είναι να αναδιοργανώσουμε τα αρχεία μας, να τα ανοίξουμε και να τα κάνουμε πιο προσιτά στην κοινότητα, ενισχύοντας τη σύνδεση του παρόντος μας με το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα παίρνουμε μαθήματα για το μέλλον. Για να ξεκινήσουμε το HOMEcoming Project, διοργανώσαμε μια διαδικτυακή συνάντηση με oikees από 12 διαφορετικές γενιές στα 35 χρόνια ύπαρξης του oikos, ανατρέχοντας στις φοιτητικές τους ημέρες και μοιράζοντας τα ταξίδια τους στο oikos. Αυτός ο μήνας ήταν επίσης μια ιδιαίτερη στιγμή για 46 μαθητές ως μέρος της κοόρτης 2022 του LEAP Advanced – τώρα με νέο όνομα: LEAP YOUth. Η νέα ονοματολογία αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του LEAP που λαμβάνει χώρα από τη δημιουργία της πρώτης του κοόρτης το 2015. Σήμερα το oikos LEAP περιλαμβάνει τέσσερα προγράμματα: LEAP YOUth, LEAP Researchers, LEAP Life και LEAP Tools.

Εναρκτήρια συνάντηση LEAP YOUth onlike

Μάρτιος

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους το ταξίδι LEAP 13 ερευνητών πρώιμης σταδιοδρομίας από 10 πανεπιστήμια ξεκίνησε με το LEAP Researchers Kick-off. Το LEAP Researchers είναι ένα εννέα μήνες εντατικό πρόγραμμα που υποστηρίζει ερευνητές πρώιμης σταδιοδρομίας, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική τους ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο συνάδελφός τους πήδημα από την κοόρτη LEAP YOUth μπήκαν καλά στην πρώτη ενότητα των ταξιδιών τους στο LEAP, εστιάζοντας στη διάσταση «είναι» της υπεύθυνης ηγεσίας, αναγνωρίζοντας και δουλεύοντας στη σχέση με τον εαυτό τους.

Απρίλιος

Ο Απρίλιος ήταν ένας πολυάσχολος μήνας για την Κοινότητα του οίκου, ξεκινώντας με την Εαρινή Νομοθετική Συνέλευση, όπου οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου εξέλεξαν τη νέα Συμπρόεδρο του oikos International για τη θητεία 2023-2024 Carolin Lemke. Στη συνεδρίαση, ο οίκος Κωνσταντινούπολης έλαβε καθεστώς πλήρους κεφαλαίου μετά από ψηφοφορία από τους αντιπροσώπους, με μια σειρά από άλλες σημαντικές αποφάσεις. Λίγο αργότερα, ο oikos Graz ήταν ενθουσιασμένος που φιλοξενούσε ολόκληρη την κοινότητα του oikos για το Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαίου του oikos στην πόλη του. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών, οι συνεδρίες θα κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που θα εστιάζονταν στην επιβολή αλλαγών στα συστήματα γύρω μας, με την πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν μια αλλαγή και ελπίζουν να ενωθούν για να συνεργαστούν και να οδηγήσουν την αλλαγή. Ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση τοπικών φοιτητών και μελών πολλών τμημάτων του oikos, συμπεριλαμβανομένων μερικών συμμετεχόντων στο LEAP YOUth που φιλοξενήθηκαν στο Γκρατς από την ομάδα μας λίγες μέρες πριν από το Συνέδριο για την εναρκτήρια συνάντηση. Οι έντονες 3 ημέρες επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν την κατανόησή τους και την πρακτική τους για τα ιδρύματα, την κουλτούρα και τα πλαίσια του LEAP αυτοπροσώπως.

Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαίου oikos στο Γκρατς

Ενδέχεται

Ξεκινήσαμε τον Μάιο ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του πρώτου oikos Community Impact Contest που ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα. Προβάλλει και γιορτάζει το εκπληκτικό έργο που έχει κάνει η Κοινότητά μας με κάθε ένα σωστά δικαιούνται να ψηφίσουν για το έργο από το οποίο εμπνέονται περισσότερο. Μετά από μήνες προετοιμασίας, ξεκινήσαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα Rite of passage στο οποίο συμμετείχε η Διεθνής Ομάδα του oikos. Το τετραήμερο πρόγραμμα εστιάζει στη μετάβαση από τη μαθητική ηλικία στην υπεύθυνη ενηλικίωση και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει μέσω α καμπάνια crowdfunding. Στο μέλλον στοχεύουμε να κάνουμε το Rite of passage να γίνει τακτικό μέρος του χαρτοφυλακίου έργων μας και να το ανοίξουμε στην ευρύτερη κοινότητα του oikos.

Ιούνιος

Στα μισά του έτους, η ομάδα LEAP YOUth ολοκλήρωσε τη δεύτερη Ενότητα που επικεντρώθηκε στη διάσταση της «σκέψης» της συνειδητής ηγεσίας. Η Ενότητα αναπτύσσει γνωστικές δεξιότητες, εργαλεία μάθησης και πλαίσια που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον περίπλοκο κόσμο μας. Στις αρχές Ιουνίου κυκλοφόρησε η Έκδοση Positive Impact Rating 2022 στο Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΗΕ PRME, διερευνώντας τον ρόλο των Business Schools σε περιόδους κρίσεων. Η τρίτη έκδοση του PIR εξέτασε 45 σχολές επιχειρήσεων από 21 χώρες που διαμόρφωσαν την Έκθεση PIR 2022. Ιδιαίτερα, τα αποτελέσματα από τον Παγκόσμιο Νότο, ιδιαίτερα την Ινδία, είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους συνομηλίκους τους στον Παγκόσμιο Βορρά το 2022.

Ενδιάμεση Συνάντηση LEAP YOUth

Ιούλιος

Καθώς πολλοί μαθητές σε όλο τον κόσμο πήγαν για μια άξια ξεκούρασης, η ομάδα μας LEAP εργαζόταν σκληρά οργανώνοντας την ενδιάμεση συνάντηση LEAP YOUth. Η φετινή έκδοση της Συνάντησης πραγματοποιήθηκε στο Churwalden της Ελβετίας και συγκέντρωσε φοιτητές του oikos από διαφορετικές χώρες και υπόβαθρα ενωμένοι στις αξίες και τους στόχους να γίνουν συνειδητοί ηγέτες του αύριο. Κατά τη διάρκεια των επτά ημερών είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν τις πέντε συνειδητές ηγετικές ικανότητες ενώ γνωρίστηκαν καλύτερα σε ένα γραφικό περιβάλλον κρυμμένο ανάμεσα σε δάση και βουνά.

Αύγουστος

Ο Αύγουστος ήταν ένας συναρπαστικός μήνας με το δεύτερο oikos Camp να πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη, συγκεντρώνοντας ομάδες που εργάζονται σε έργα που στοχεύουν να μεταμορφώσουν την εκπαίδευση. Συνολικά έξι ομάδες μαθητών από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν στενά για να αναπτύξουν έργα βιωσιμότητας που θα ενδυναμώσουν τους συμφοιτητές τους να φέρουν την αλλαγή. Ένα από τα Alumni μέλη μας, ο Benoit Pitsaer, αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι σε όλη την Ευρώπη με ποδήλατο, οδηγώντας από τη Βιέννη στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να υποστηρίξει την εκστρατεία crowdfunding και να ευαισθητοποιήσει σε θέματα βιωσιμότητας. Έθεσε στόχο 2.500 ευρώ, ένα ευρώ για κάθε χιλιόμετρο μεταξύ των δύο πόλεων με αντίστοιχες δωρεές από τον εργοδότη του NSI IT & Software. Μαζί συγκεντρώσαμε πάνω από 5.000 ευρώ κεφάλαια που βοηθούν στη διατήρηση των προγραμμάτων μας δωρεάν και ανοιχτά για όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές.

oikos Camp

Σεπτέμβριος

Με την έναρξη του νέου εξαμήνου, δημιουργήσαμε νέες μορφές κοινοτικών εκδηλώσεων, με την ονομασία oikos AGORA. Με μια ποικιλία θεμάτων και θεμάτων η AGORA μας επιτρέπει να καλύψουμε και ευκαιρίες για την Κοινότητα του oikos να δημιουργήσει και να φιλοξενήσει τις δικές της συνεδρίες, στο μέλλον στοχεύουμε να την κάνουμε μια τακτική εβδομαδιαία συγκέντρωση στην οποία μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας. Τον Σεπτέμβριο, το LEAP YOUth ολοκλήρωσε την τρίτη του Ενότητα με θέμα τη σημασία της ικανότητας της σχέσης για να είσαι καλός και υπεύθυνος ηγέτης. Ανέπτυξε τις διαπροσωπικές δεξιότητες και τις ικανότητες των συμμετεχόντων για σχέση με τον εαυτό, τους άλλους και τη φύση με θεμελιώδεις ιδιότητες και φροντίδα.

Οκτώβριος

Η δεύτερη ετήσια Νομοθετική Συνέλευση συγκέντρωσε για άλλη μια φορά τους εκπροσώπους των κεφαλαίων του oikos για να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την Κοινότητά μας. Εκλέχθηκε ένα νέο Διεθνές Συμβούλιο της oikos, με έξι εμπνευσμένους oikees έτοιμους να αναλάβουν τους νέους ρόλους και τις ευθύνες τους για τη χρονιά που έρχεται. Η Οικογένεια του oikos μεγάλωσε με δύο κεφάλαια σε ένταξη – στους Kano και St. Andrews χορηγήθηκε το καθεστώς πλήρους κεφαλαίου από την Κοινότητα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη τους δέσμευση και την προσπάθεια που κατέβαλαν για την υλοποίηση της αποστολής και του οράματος του oikos στις αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις τους. Μέχρι το τέλος του μήνα όλα ήταν στη θέση τους για να πραγματοποιηθεί μια ακόμη Ακαδημία του οίκου και αυτή τη φορά σε νέα μορφή. Τα τοπικά παραρτήματα στη Βαρκελώνη, το Γκρατς, το Kano, το St. Andrews και το St. Gallen φιλοξένησαν επιτόπιες εκδηλώσεις στα τοπικά τους πανεπιστήμια, μαζί με διαδικτυακά εργαστήρια ανοιχτά τόσο σε ντόπιους όσο και σε φοιτητές από άλλες πόλεις και χώρες.

Συνέδριο οίκος στο St. Gallen

Νοέμβριος

Τον Νοέμβριο, οι συμμετέχοντες στο LEAP YOUth ολοκλήρωσαν την τέταρτη ενότητα, αυτή τη φορά με θέμα τη συνεργασία και την ενίσχυση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Τους βοήθησε να μάθουν πώς να αναπτύσσουν εμπιστοσύνη και εποικοδομητική επικοινωνία, να κινητοποιούν και να εμπλέκουν άλλους με μια νοοτροπία χωρίς αποκλεισμούς στη συνδημιουργία. Αργότερα μέσα στον μήνα, ο oikos St. Gallen ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για την ετήσια τους Συνέδριο οίκος, το οποίο φέτος ήταν ανοιχτό σε ξένους φοιτητές και Αποφοίτους από το δίκτυο του oikos. Κατά τη διάρκεια τριών ημερών στο Συνέδριο συμμετείχαν διάφοροι εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με μια σειρά από διαφορετικά θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα, εστιάζοντας τόσο στις ατομικές όσο και στις συλλογικές πτυχές της. Ένα από τα εργαστήρια στο Συνέδριο ήταν η παρουσίαση και η παρουσίαση του Πλαισίου για Γεγονότα Ουδέτερου Άνθρακα, που αναπτύχθηκε από το τοπικό τμήμα και διατέθηκε στην Κοινότητα του οίκου. Μετά από χρόνια σχεδιασμού και εργασίας σε νέες μεθόδους ανίχνευσης και παρουσίασης των επιπτώσεών μας, παρουσιάσαμε επιτέλους το oikos Impact Matrix. Το Matrix που οραματιστήκαμε ως ένα καινοτόμο, αλλά απλό εργαλείο, χρήσιμο για την ανίχνευση του αντίκτυπου τόσο των έργων του oikos International όσο και του oikos Chapters. Τον Νοέμβριο ξεκινήσαμε το Εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων LEAP YOUthεπιτρέποντας σε όλους όσους επιθυμούν να υποστηρίξουν το κορυφαίο πρόγραμμα ηγεσίας μας μέσω δωρεών να το κάνουν.

Δεκέμβριος

Ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο με μια διαδικασία παράδοσης μεταξύ των Διεθνών Συμπροέδρων του oikos[…]. Η κοινότητα του oikos μεγάλωσε με ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει στο Άμστερνταμ, προσθέτοντας την Ολλανδία στον χάρτη του oikos. Καθώς το εξάμηνο πλησιάζει στο τέλος του, ανατρέχουμε στον αντίκτυπο και τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες με έναν άλλο Διαγωνισμό Επιπτώσεων της Κοινότητας που έρχεται. Ανυπομονούμε να δούμε τα συναρπαστικά έργα που υποβλήθηκαν και πώς θα τα ψηφίσει η Κοινότητα του oikos, οπότε φροντίστε να συνεχίσετε, καθώς τα αποτελέσματα έρχονται τη νέα χρονιά. Μετά από δέκα μήνες του εντατικού προγράμματος LEAP YOUth και την ολοκλήρωση της τελικής ενότητας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε μια άλλη γενιά υπεύθυνων ηγετών να ολοκληρώνει το ταξίδι της. Με όλα όσα έχουν μάθει, η πέμπτη ενότητα – η υποκριτική – θα τους βοηθήσει να τα εφαρμόσουν όλα και να οδηγήσουν την αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της NSI, Manuel Pallage, παραδίδει την επιταγή στη Συμπρόεδρο του oikos Sophie Charrois

Κοιτάζοντας μπροστά το 2023

Καθώς σχεδιάζουμε εκ των προτέρων για το επόμενο έτος, έχουμε τόσους πολλούς λόγους να είμαστε περήφανοι για αυτό που εμείς, ως Κοινότητα, δημιουργήσαμε φέτος. Υπάρχουν πολλά πράγματα να αφαιρέσουμε από αυτό, πολλές γνώσεις που έγιναν στην πορεία και πολλές συνεργασίες που, μαζί, θα πάρουμε μαζί μας στη νέα χρονιά. Κατευθυνόμαστε προς το 2023 γεμάτο ενέργεια και κίνητρο για να κάνουμε τον αντίκτυπό μας ακόμα μεγαλύτερο, να προσεγγίσουμε περισσότερους ανθρώπους με τις πράξεις μας και να οδηγήσουμε την αλλαγή μαζί!

Schreibe einen Kommentar