Σχολιασμός Philip Kotler για τον Peter Drucker και την τρέχουσα κατάσταση του μάρκετινγκ

4
Σχολιασμός Philip Kotler για τον Peter Drucker και την τρέχουσα κατάσταση του μάρκετινγκ

Ο Φίλιπ Κότλερ στον Πίτερ Ντράκερ

Πρόσφατα είχα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα όταν γνώρισα τον ήρωά μου μάρκετινγκ Philp Kotler. Ήταν ο συγγραφέας του πρώτου μου εγχειριδίου μάρκετινγκ που με επηρέασε να ασχοληθώ με το μάρκετινγκ και στα 91 μου, παραμένει έμπνευση για εμένα και για αμέτρητους άλλους.

Αν και ήταν σε μεγάλο βαθμό μια προσωπική συζήτηση — μου είπε ότι μου άρεσε Εξέγερση μάρκετινγκ Βιβλίο! — Είχαμε επίσης μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον Peter Drucker, ο οποίος ήταν δάσκαλος και μέντοράς μου στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Δρ Κότλερ είπε ότι μία από τις μεγάλες τιμές της ζωής του ήταν η γνωριμία με τον Πήτερ Ντράκερ και ήταν μία από τις λίγες φορές στη ζωή του που ήταν ποτέ νευρικός!

Είχε μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο και σκέφτηκα να σας τις μεταφέρω. Ένας θρύλος που συζητά έναν θρύλο…

Ο Φίλιπ Κότλερ για τον Πίτερ Ντράκερ

Ο Δρ Φίλιπ Κότλερ για τον Πίτερ Ντράκερ:

«Ο Peter Drucker ήταν πραγματικά ο πρώτος πραγματικός έμπορος. Είδε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ότι η ερώτηση που πρέπει να κάνει κάθε εταιρεία είναι ποιος είναι ο σκοπός σας; Και η απάντησή του ήταν «να μην βγάλει λεφτά».

«Στην πραγματικότητα, είπε ότι το να κερδίζεις χρήματα εμποδίζει να κάνεις τα σωστά πράγματα. Ο σκοπός μιας επιχείρησης είναι να δημιουργήσει έναν πελάτη και στη συνέχεια συνέχισε λέγοντας ότι καταλαβαίνουμε καλύτερα τι είναι «αξία» για έναν πελάτη και δεν μπορείτε να το ορίσετε αν δεν καταλάβετε τι πελάτης ορίζει ως αξία.

100 τοις εκατό ανθρώπινο περιεχόμενο«Όμως συνολικά, είδε τις επιχειρήσεις να ασπάζονται μια φιλοσοφία παροχής υπηρεσιών. Η επιχείρηση υπάρχει για να εξυπηρετεί. Ο Peter Drucker πάντα έβλεπε μια εταιρεία ως κάτι περισσότερο από μια απλή οικονομική μηχανή. Ήταν μια κοινωνική οργάνωση. Και έχει κοινωνικές ευθύνες.

Θέλω να πω, έγραψε από νωρίς για το τι έγινε εταιρική κοινωνική ευθύνη.

«Όπως εγώ, έτσι και ο Drucker δεν έβλεπε το μάρκετινγκ ως μια μεμονωμένη λειτουργία, κάτι που είναι πρόβλημα στα πανεπιστήμια σήμερα — η δημιουργία ειδικοτήτων και μαθημάτων σε σιλό. Διδάσκω μάρκετινγκ και κάποιος άλλος διδάσκει χρηματοοικονομικά, και αυτός δεν είναι ο πραγματικός κόσμος. Τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου έρχονται στη διασταύρωση δύο συναρτήσεων ή τριών συναρτήσεων κ.ο.κ.

«Επίσης, πρέπει να αυξήσουμε τη διεθνή προοπτική των μαθητών επειδή εκπαιδεύονται να εργάζονται για μια εταιρεία σε μία μόνο χώρα για να πουλήσουν το προϊόν της σε μια χώρα. Πρέπει να επεκτείνουμε γεωγραφικά τις δεξιότητες μάρκετινγκ. Θέλουμε οι μαθητές μας να καλλιεργηθούν σε διαφορετικούς πολιτισμούς, ειδικά εκεί όπου σημειώνεται ανάπτυξη στον κόσμο.

«Η περισσότερη εκπαίδευση αφορά τη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις, τις πωλήσεις, τις προωθητικές ενέργειες και κάθε είδους καμπάνιες. Ίσως λείπει κάτι που είναι πιο βασικό από αυτό. Αυτή η ιδέα – ο σκοπός μιας εταιρείας είναι να δημιουργήσει έναν πελάτη – ίσως θα έπρεπε να διδάξουμε περισσότερα για το πώς χτίζετε την οικειότητα με τον πελάτη. Πώς καταλαβαίνετε πώς οι άνθρωποι αγοράζουν πραγματικά, τις ασυνείδητες διαδικασίες; Δεν εννοώ τη χειραγώγηση των ανθρώπων, αλλά την κατανόηση της ψυχολογίας του καταναλωτή και τον σεβασμό της ψυχολογίας του καταναλωτή.

«Φοβάμαι ότι το μάρκετινγκ θα μπορούσε να μετατραπεί στο να βάλεις ηλεκτρόδια στο κεφάλι σου για να δεις ποιο μέρος του εγκεφάλου σου ανάβει όταν προσφέρομαι να σου πουλήσω κάτι. Νομίζω ότι αυτή είναι η πρόκληση και το ερώτημα που αντιμετωπίζουν τα νέα μέσα και η νέα τεχνολογία – να θυμόμαστε ότι μια επιχείρηση είναι εδώ για να υπηρετήσει, να σεβαστεί, να κάνει τον κόσμο καλύτερο».

Μαρκ ΣάφερΟ Mark Schaefer είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της Schaefer Marketing Solutions. Είναι ο συγγραφέας μερικών από τα βιβλία μάρκετινγκ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο και είναι καταξιωμένος κεντρικός ομιλητής, εκπαιδευτικός κολεγίου και σύμβουλος επιχειρήσεων. Το podcast Marketing Companion είναι ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά podcast στον κόσμο. Επικοινωνήστε με τον Mark για να μιλήσει σύντομα σε εκδήλωση ή συνέδριο της εταιρείας σας.

Ακολουθήστε το Mark on Κελάδημα, LinkedIn, YouTubeκαι Ίνσταγκραμ.

Η εικονογράφηση είναι ευγενική προσφορά του MidJourney

σχετικές αναρτήσεις

Όλες οι αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar