Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας να φύγει από το σπίτι

4
Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας να φύγει από το σπίτι

Πολλοί γονείς βιώνουν τα ενήλικα παιδιά τους να φεύγουν από το σπίτι μόλις φτάσουν τα 18 και το θεωρούν σημαντικό ορόσημο. Για άλλους γονείς, δεν βλέπουν το παιδί τους να θέλει να φύγει μέχρι να τους το πουν. Είναι αποδεκτό να μοιράζεστε ένα νοικοκυριό για οικονομικούς ή άλλους λόγους. Ωστόσο, εάν το να βρίσκεστε κάτω από την ίδια στέγη δεν είναι πλέον άνετο ή ανεκτό, τότε ήρθε η ώρα να ζητήσετε από το παιδί σας να φύγει.

Ως γονιός, μπορεί να πιστεύετε ότι το να επιτρέπετε στο παιδί σας να μείνει στο σπίτι σας είναι ένας τρόπος να το φροντίζετε. Εάν το κάνετε αυτό, μπορεί να τους εμποδίσει να ωριμάσουν και να γίνουν ανεξάρτητοι. Επίσης, πρέπει να καταλάβετε ότι η σχέση σας ως γονιού-παιδιού αλλάζει. Μετατοπίζεται σε ένα μεταξύ ενήλικων συναδέλφων και είστε ένας από τους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν να γίνει επιτυχημένη αυτή η μετάβαση. Για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φύγει, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το βοηθήσετε στην προετοιμασία του.

ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΑΣ

Μέρος της προετοιμασίας του παιδιού σας να φύγει είναι να προετοιμαστείτε επίσης. Ξεκινήστε με την αξιολόγηση των κινήτρων και των προθέσεων σας για να ζητήσετε από το παιδί σας να φύγει, έτσι ώστε να μπορείτε να το επικοινωνήσετε καλύτερα μόλις έχετε επιτέλους την ευκαιρία να του μιλήσετε. Να είστε ξεκάθαροι με το τι θέλετε κάνοντας στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:

  • Ανυπομονείτε να γίνει το παιδί σας πιο ανεξάρτητο;
  • Έχουν γίνει αφόρητες ή ασταθείς οι συνθήκες διαβίωσης που δεν αισθάνεστε πλέον άνετα στο σπίτι σας;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης που μπορείτε να κάνετε. Επίσης, θυμηθείτε να συζητήσετε αυτές τις ανησυχίες με τον σύντροφό σας, ώστε να συμφωνήσετε στις δηλώσεις που θα παρουσιάσετε στο παιδί σας μαζί.

ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ

Το να επικρίνετε το παιδί σας να φύγει από το σπίτι σας δεν είναι ενθαρρυντικό και μπορεί να ασκήσει πίεση στη σχέση σας. Αντίθετα, καθίστε μαζί τους και μιλήστε για τις ανησυχίες σας σχετικά με τις τρέχουσες συνθήκες διαβίωσης και πώς η μετακόμιση είναι καλύτερη για όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το παιδί σας μπορεί να δείξει δισταγμό να απομακρυνθεί. Πρέπει να τους υπενθυμίσετε ότι αυτό είναι για να υποστηρίξετε την ανεξαρτησία τους.

Για να τα ενθαρρύνετε να κάνουν το βήμα προς την ενηλικίωση, μπορείτε να προσφέρετε προτάσεις για την αναζήτηση πόρων που μπορεί να χρειαστεί το παιδί σας όταν μετακομίσει. Αυτό περιλαμβάνει τη σύσταση ασφαλών γειτονιών όπου μπορούν να αναζητήσουν διαμερίσματα και θέσεις εργασίας που ταιριάζουν στις δεξιότητές τους. Σε περίπτωση που σκέφτονται να μετακινηθούν σε όλη την πολιτεία, μπορείτε επίσης να τους βοηθήσετε να επιλέξουν εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες μετακίνησης μεγάλων αποστάσεων ή διακρατικών μετακινήσεων.

ΚΑΘΕΣΙΣΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΔΡΑΣΗ

Ακόμα κι αν εσείς και το παιδί σας έχετε συμφωνήσει ότι πρέπει να φύγουν, είναι πιθανό η νέα τους θέση να μην είναι άμεσα διαθέσιμη. Εάν σκοπεύουν να παρατείνουν τη διαμονή τους στο σπίτι σας, μπορείτε να αρχίσετε να προετοιμάζετε το παιδί σας να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας θέτοντας σαφή όρια κατά την προσωρινή του διαμονή.

Ενώ μπορείτε να τους παρέχετε τα γεύματά τους στο σπίτι, μπορείτε να αρχίσετε να τους αφήνετε να πληρώνουν για μη απαραίτητα έξοδα όπως τηλέφωνα, κουρέματα, χρήματα βενζίνης και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μπορούν να αρχίσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτά τα προσωπικά έξοδα, ώστε να αρχίσουν να έχουν μια ιδέα για το τι να περιμένουν όταν μετακομίσουν.

Για να καταλάβει το παιδί σας ότι είστε σοβαροί με τα όρια που βάζετε, δείξτε το με οριστικές ενέργειες. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μαζέψει τα προσωπικά του αντικείμενα και να τα βάλει στην αποθήκευση. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα συσκευασμένα αντικείμενα στο γκαράζ, αλλά αν δεν έχετε αρκετό χώρο στο σπίτι, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να πάρει επαγγελματίες μετακομιστές που προσφέρουν μετακίνηση με υπηρεσία αποθήκευσης. Αποτελούν καλύτερη επιλογή όταν χρειάζεστε προσωρινή αποθήκευση ενώ το παιδί σας περιμένει να μετακομίσει στο νέο του σπίτι. Μια τέτοια επίδειξη της αποφασιστικότητάς σας μπορεί να τους βοηθήσει να μπουν στη ζωή ως ενήλικες.

Το να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φύγει από το σπίτι σας δεν σημαίνει ότι δεν το νοιάζεστε πλέον. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο αφού πιστεύεις ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες του να είναι ενήλικες. Μην αφήνετε τις ενοχές σας να σας ξεγελάσουν για να πλατσουρίσετε τα ενήλικα παιδιά σας. Αντίθετα, επιτρέψτε τους να μάθουν πράγματα μόνοι τους—μακριά από τις ανέσεις του σπιτιού σας.

Schreibe einen Kommentar