Πώς να καθαρίσετε έναν αφυγραντήρα

5
Πώς να καθαρίσετε έναν αφυγραντήρα

Οι αφυγραντήρες είναι εξαιρετικά εργαλεία για τη μείωση της ποσότητας υγρασίας στον αέρα σας. Βοηθούν να διατηρήσετε το σπίτι σας άνετο ενώ αποτρέπουν τη μούχλα και το ωίδιο. Αλλά με τόσο πολύ νερό που τρέχει μέσα από αυτές τις συσκευές, το εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της δεξαμενής συλλογής νερού – απαιτεί τακτικό καθαρισμό. Θα σας δείξουμε πώς να το κάνετε σε αυτό το άρθρο.

Πίνακας περιεχομένων

Πώς να καθαρίσετε έναν αφυγραντήρα – Βήμα προς βήμα

Ο καθαρισμός ενός αφυγραντήρα δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκος, αλλά υπάρχουν αρκετά βήματα. Αυτό οφείλεται στον αριθμό των εξαρτημάτων στον αφυγραντήρα και στις διαφορετικές μεθόδους καθαρισμού κάθε εξαρτήματος. Ακολουθεί ένα βήμα προς βήμα για το πώς να το κάνετε:

Βήμα 1 – Προετοιμασίες

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, βεβαιωθείτε ότι ο αφυγραντήρας σας είναι αποσυνδεδεμένος. Θα χρησιμοποιήσετε νερό και ένα διάλυμα καθαρισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, επομένως φροντίστε να εξαλείψετε οποιαδήποτε πιθανώς επικίνδυνη επαφή με μια ηλεκτρική συσκευή.

Θα χρειαστεί επίσης να συγκεντρώσετε τα ακόλουθα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε στον καθαρισμό:

Τώρα που είστε έτοιμοι, δείτε πώς να καθαρίζετε τον αφυγραντήρα σας κομμάτι-κομμάτι:

Βήμα 2 – Σκουπίστε το μηχάνημα

Το πρώτο βήμα για τον καθαρισμό του αφυγραντήρα είναι να σκουπίσετε το εξωτερικό της συσκευής. Ο αφυγραντήρας σας διαθέτει αεραγωγούς και σχάρες στο εξωτερικό της συσκευής, που βοηθούν στην απομάκρυνση των ρύπων από τον αέρα. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανί (ή α ελαφρώς υγρό πανί) για να σκουπίσετε τυχόν εμφανή βρωμιά, υπολείμματα ή μουτζούρες από το εξωτερικό της συσκευής.

Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα νερού ή διαλύματος για αυτή τη διαδικασία. Ο αφυγραντήρας σας έχει ηλεκτρικά εξαρτήματα, τα οποία μπορεί να καταστραφούν από την υπερβολική υγρασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αφαιρέσουμε εξαρτήματα από τη συσκευή – συμπεριλαμβανομένου του κάδου του αφυγραντήρα – για να την καθαρίσουμε αποτελεσματικά.

Βήμα 3 – Καθαρίστε το φίλτρο

Το φίλτρο αέρα είναι το τμήμα του αφυγραντήρα σας που καθαρίζει τον αέρα από ανεπιθύμητα απολυμαντικά – συμπεριλαμβανομένου του ωιδίου, της βρωμιάς και άλλων σωματιδίων. Πρέπει να καθαρίσετε το φίλτρο του αφυγραντήρα για να μην γεμίσει σκουπίδια σε σημείο που να μην μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Αφαιρέστε το φίλτρο αέρα από τη συσκευή σας και ξεπλύνετε με νερό. Πάρτε το σφουγγάρι σας και σκουπίστε το φίλτρο αέρα με σαπουνόνερο, φροντίζοντας να απελευθερώσετε τη βρωμιά και τα υπολείμματα – στα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται σπόρια μούχλας – από το φίλτρο. Φροντίστε να τρίψετε για να αφαιρέσετε τυχόν κολλημένα υλικά, αλλά μην καταστρέψετε το ευαίσθητο φίλτρο. Αφήστε το φίλτρο να καθίσει και βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνό πριν το ξαναβάλετε στον αφυγραντήρα.

γυναίκα που καθαρίζει μια δεξαμενή νερού αφυγραντήρα

Βήμα 4 – Καθαρίστε τη δεξαμενή νερού

Η υγρασία που λαμβάνεται από τον αέρα πρέπει να πάει κάπου και ο αφυγραντήρας σας τη συλλέγει σε έναν «κουβά» ή «δεξαμενή» στο κάτω μέρος της συσκευής. Δεδομένου ότι το νερό του αφυγραντήρα μπορεί να περιέχει ορισμένους ρύπους, ο κάδος μπορεί να λερωθεί αρκετά καθώς το νερό κάθεται.

Αφαιρέστε τη δεξαμενή και γεμίστε τη με ζεστό, σαπουνόνερο. Αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά και στραγγίστε το. Στη συνέχεια, τρίψτε τον κάδο του αφυγραντήρα με το σφουγγάρι σας και ζεστό, σαπουνόνερο, καθαρίζοντας πλήρως τις πλευρές από τυχόν βρωμιά ή μούχλα. Πριν τοποθετήσετε ξανά τον κάδο, αφήστε τον να στεγνώσει εντελώς.

Πώς βγάζετε τη μούχλα από έναν κάδο αφυγραντήρα;

Δεν είναι ασυνήθιστο να βρείτε μούχλα ή ωίδιο στον κάδο του αφυγραντήρα σας. Εάν συμβαίνει αυτό, χρησιμοποιήστε το καλύτερο προϊόν αφαίρεσης μούχλας και μούχλας – συνιστούμε RMR-86.

Ψεκάστε τη δεξαμενή συλλογής νερού (όπου συνήθως βρίσκετε ωίδιο) και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά. Εάν χρησιμοποιείτε το RMR-86, δεν χρειάζεται να το τρίψετε, αλλά η χρήση μιας βούρτσας απολέπισης δεν θα βλάψει.

Τώρα ξεπλύνετε το και δεν έχετε μούχλα και μούχλα!

Πώς μπορώ να καθαρίσω το Gunk από έναν κάδο αφυγραντήρα;

Μπορεί να βρείτε λίπος και σκουπίδια στον κάδο του αφυγραντήρα σας. Εάν ναι, ψεκάστε τον κάδο σας με ένα απολιπαντικό (συνιστούμε Σούπερ καθαρό). Αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά, στη συνέχεια πάρτε το λάστιχο και ξεπλύντε το. Θα λατρέψετε τον καθαρό αέρα που βγαίνει από τον φρεσκοκαθαρισμένο αφυγραντήρα σας!

Καθαρίστε το φίλτρο του κάδου

Ενώ η δεξαμενή βρίσκεται έξω από τη συσκευή, μην ξεχάσετε να εντοπίσετε και να καθαρίσετε το „φίλτρο κάδου“. Το φίλτρο κάδου είναι ένα μικρό φίλτρο που λειτουργεί ως ένα επιπλέον στρώμα προστασίας για την αφαίρεση ακαθαρσιών από τον ίδιο τον κάδο. Αυτό το φίλτρο είναι μικρό και θα στερεωθεί κάπου γύρω από τη δεξαμενή εάν η συσκευή σας διαθέτει. Για να είστε σίγουροι, ελέγξτε το εγχειρίδιο εκ των προτέρων. Για να καθαρίσετε, απλώς μουλιάστε σε ζεστό νερό και τρίψτε το φίλτρο. Η συσκευή είναι μικρή, επομένως είναι γρήγορη και εύκολη.

Βήμα 5 – Σκουπίστε τη συσκευή με ηλεκτρική σκούπα

Συχνά με συσκευές όπως αυτή, η βρωμιά και τα υπολείμματα μπορούν να κολλήσουν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της συσκευής σε μικρές γωνίες και γωνίες καθώς εισέρχονται στο μηχάνημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε τη λήψη ηλεκτρικής σκούπας στο εξωτερικό της συσκευής. Αυτό λειτουργεί καλύτερα με ένα λεπτό εξάρτημα κενού, για στόχευση των προσπαθειών σας.

Περάστε το κενό πάνω από τη συσκευή και θα είστε έτοιμοι.

Βήμα 6 – Αλλάζετε τακτικά τη δεξαμενή νερού

Μόλις τελειώσετε, να είστε σίγουροι ότι τακτικά αδειάστε το δοχείο νερού. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό περισσότερο ή λιγότερο συχνά ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα και την ποσότητα υγρασίας (υγρασίας) στον αέρα σας. Αυτό αποτρέπει τη συσσώρευση στο εσωτερικό της δεξαμενής και αποτρέπει την υπερχείλισή της.

όπλο καθαρισμού από δεξαμενή νερού

Θυμηθείτε – Ελέγξτε το Εγχειρίδιο

Ο παραπάνω οδηγός προοριζόταν για τις περισσότερες συσκευές οικιακού αφυγραντήρα. Αλλά μην ξεχάσετε να ελέγξετε το εγχειρίδιο για τη συγκεκριμένη συσκευή σας. Μπορεί το μηχάνημά σας να έχει μοναδική κατασκευή ή συγκεκριμένα εξαρτήματα που πρέπει να καθαριστούν. Το εγχειρίδιο σας θα σας δώσει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι πρέπει να χρησιμοποιήσετε και πώς να αφαιρέσετε ορισμένα εξαρτήματα για τον καθαρισμό.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ξύδι για να καθαρίσω έναν αφυγραντήρα;

Για πολλές εργασίες οικιακού καθαρισμού, οι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν α σπιτικό διάλυμα ξιδιού για καθαρισμό. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι αυτή η λύση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τον αφυγραντήρα σας. Η οξύτητα του ξιδιού βοηθά στη διάσπαση των σωματιδίων, ώστε να μπορείτε να τα τρίψετε.

Ένα διάλυμα ξιδιού μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τόσο τη δεξαμενή σας όσο και το φίλτρο αέρα στη συσκευή. Προτείνουμε ένα διάλυμα που είναι 50/50 χλιαρό νερό και ξύδι.

Για τον καθαρισμό του κάδου, θα θέλετε να αφαιρέσετε τον κάδο και να τον γεμίσετε περίπου μέχρι τη μέση με το διάλυμα ξιδιού σας. Στη συνέχεια, πάρτε το σφουγγάρι ή το πανί σας και τρίψτε τα πλαϊνά καθαρά.

Για το φίλτρο αέρα, γεμίστε έναν νεροχύτη ή έναν κουβά με το διάλυμα ξιδιού σας. Στη συνέχεια, βυθίστε το φίλτρο και αφήστε το να καθίσει για περίπου 30 λεπτά. Περιμένετε να διασπάσει το διάλυμα τα σωματίδια στο φίλτρο. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το φίλτρο και τρίψτε με το σφουγγάρι σας, αφαιρώντας τυχόν περαιτέρω βρωμιά ή υπολείμματα.

συμπέρασμα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε τον οδηγό μας για τον καθαρισμό του αφυγραντήρα σας. Το να καθαρίζετε τακτικά τον αφυγραντήρα σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τον διατηρήσετε σε κατάσταση λειτουργίας και να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό από σωματίδια και επιπλέον υγρασία. Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και φροντίστε να δίνετε τακτική προσοχή στον αφυγραντήρα σας, ακόμα κι αν αδειάζει απλώς τη δεξαμενή!

Schreibe einen Kommentar