Ο οδηγός σας για ψυγεία και συρτάρια υγρασίας

3
Ο οδηγός σας για ψυγεία και συρτάρια υγρασίας

Όταν πρόκειται για τη σωστή χρήση του ψυγείου για την αποθήκευση φρέσκων προϊόντων, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν να διατηρούνται φρέσκα τα τρόφιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά αυτός ο οδηγός για ψυγεία και συρτάρια υγρασίας εξηγεί πώς η υγρασία παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην παράταση της διάρκειας ζωής ορισμένων τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σας.

Στο ψυγείο σας μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε ένα συρτάρι υγρασίας που ρυθμίζει την ποσότητα υγρασίας που λαμβάνουν τα προϊόντα σας. Τα συρτάρια υγρασίας διατηρούν ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά σας πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποτρέποντας τη σπατάλη, εξοικονομώντας χρήματα και την προσπάθεια που απαιτείται για την αντικατάσταση οποιουδήποτε επηρεασμένου προϊόντος, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να τα χρησιμοποιείτε καλύτερα, προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα του προϊόντος όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τι είναι τα συρτάρια υγρασίας;

Τα καθορισμένα συρτάρια φρούτων και λαχανικών έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν υψηλότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο. Υπάρχει ένας σταθερός κύκλος κυκλοφορίας αέρα μέσα στο ψυγείο, με ζεστό αέρα να ανεβαίνει και κρύο αέρα να βυθίζεται, αλλά αυτά τα «συρτάρια υγρασίας» λειτουργούν περιορίζοντας ή επιτρέποντας την ανταλλαγή αέρα μεταξύ του συρταριού και του υπόλοιπου ψυγείου, ελέγχοντας έτσι το επίπεδο υγρασίας μέσα .

Σε γενικές γραμμές, τα συρτάρια υγρασίας πρέπει να ρυθμίζονται μεταξύ κάποιου είδους χαμηλής και υψηλής ρύθμισης, η οποία ουσιαστικά ανοίγει ή κλείνει ένα παράθυρο στο συρτάρι. Αν αυτό το παράθυρο είναι εντελώς ανοιχτό έχει ως αποτέλεσμα ένα περιβάλλον χαμηλής υγρασίας, ενώ το εντελώς κλειστό θα αυξήσει την υγρασία μέσα.

Τι να αποθηκεύσετε πού;

Ο γενικός κανόνας είναι να βάζετε όλα τα φρούτα ή τα λαχανικά που έχουν την τάση να σαπίζουν, σε ξεχωριστό συρτάρι με ρύθμιση χαμηλής υγρασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή εκπέμπουν ένα αέριο αιθυλενίου, επομένως η αύξηση της ροής αέρα προς το συρτάρι δίνει στο αέριο την ευκαιρία να διαφύγει, προστατεύοντας τα πάντα από την πρόωρη σήψη.

Τα φυλλώδη χόρτα σας, όπως η σαλάτα, το σπανάκι και τα βότανα, είναι όλα παραγωγοί χαμηλής περιεκτικότητας σε αιθυλένιο και θα ωφεληθούν από τη θέση τους σε ένα συρτάρι με υψηλή υγρασία (όπου η ροή αέρα είναι περιορισμένη). Αυτό σημαίνει ότι τυχόν υδρατμοί (υγρασία) θα παραμείνουν μέσα στο συρτάρι, διατηρώντας τα χόρτα πιο τραγανά και φρέσκα για περισσότερο.

Υγιεινή σαλάτα μαρουλιού

*χαρακτηριστική εικόνα (επάνω) ευγενική προσφορά του Fisher & Paykel


Η γνώση των φρούτων και των λαχανικών που παράγουν αιθυλένιο και η κατανόηση των ρυθμίσεων υγρασίας, θα σας βοηθήσουν να αποθηκεύσετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά σας και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους, οπότε εδώ είναι ο χρήσιμος οδηγός μας:

Συρτάρι υψηλής υγρασίας

 • Φυλλώδη πράσινα (όπως μαρούλια, σπανάκι, σέσκουλα, κάρδαμο και λάχανο)
 • Μπρόκολο, λάχανο, φύτρα, πράσινα φασόλια και κουνουπίδι
 • Φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανός, άνηθος και κόλιανδρος)
 • καρότα
 • Πιπεριές (Καψικό)
 • Αγγούρι
 • Οποιοδήποτε προϊόν είναι ευαίσθητο στην απώλεια υγρασίας
 • Οποιοδήποτε προϊόν είναι ευαίσθητο στο αέριο αιθυλενίου

Συρτάρι χαμηλής υγρασίας

 • Μήλα και Αχλάδια
 • Το προϊόν δεν είναι ευαίσθητο στην απώλεια υγρασίας
 • Παραγωγοί αερίου υψηλής περιεκτικότητας σε αιθυλένιο
 • Πυρηνόκαρπα (βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα)
 • Τροπικά φρούτα (όπως μάνγκο, ακτινίδιο, παπάγια, σύκα και πεπόνι)

Η κατανόηση των ρυθμίσεων υγρασίας και η γνώση ποια είδη παράγουν αιθυλένιο (ή είναι ευαίσθητα σε αυτό), θα σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους στη διαδικασία.Schreibe einen Kommentar