Οι 5 βασικές ερωτήσεις της ζωής με τον Ντιν Τζέιμς Ράιαν

0
Οι 5 βασικές ερωτήσεις της ζωής με τον Ντιν Τζέιμς Ράιαν

Σήμερα ο Dean James Ryan, ο ενδέκατος κοσμήτορας του Harvard Graduate School of Education έδωσε μια ομιλία κατά την αποφοίτηση που έγινε viral. Είναι το θέμα του βιβλίου του „Wait, What?“ και η σημερινή συζήτηση. Ο Ντιν Ράιαν μοιράζεται τις 5 βασικές ερωτήσεις της ζωής του (και μια μπόνους ερώτηση.) Αυτά είναι υπέροχα για να προκαλέσετε συζήτηση με τους μαθητές και τους συναδέλφους σας.

τα 5 βασικά ερωτήματα της ζωής (1)

Ακου τώρα

[button href=”https://itunes.apple.com/us/podcast/75-5-essential-questions-of-life-with-dean-james-ryan/id1201263130?i=1000385352418&mt=2″ primary=”true” centered=”true” newwindow=”true”]Ακούστε στο iTunes[/button]

Κάντε κλικ στο κουμπί για το iTunes ή το Stitcher για να εγγραφείτε σε αυτήν την εκπομπή

10-λεπτά Δάσκαλος Εμφάνιση Stitcher

Στη σημερινή εκπομπή, ο Dean James Ryan συζητά τα 5 βασικά ερωτήματα της ζωής, όπως:

  • Η ιστορία πίσω από την ομιλία που έγινε viral
  • Γιατί οι ερωτήσεις είναι τόσο σημαντικές
  • Τι πρέπει να διδάξουμε στους μαθητές να ρωτούν
  • Πώς είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί η αίσθηση της περιέργειας
  • Ποια σχολεία σήμερα μπορεί να λείπουν

Ελπίζω να απολαύσετε αυτό το επεισόδιο με τον Dean James Ryan!

Θέλετε να ακούσετε άλλο ένα επεισόδιο για να εμπνέετε μαθητές και δασκάλους να ζήσουν καλά; Ακούστε τον Todd Nesloney να μιλάει για να δώσει στα παιδιά αυτό που τους αξίζει.

Επιλεγμένοι σύνδεσμοι από αυτό το επεισόδιο


Πλήρες βιογραφικό όπως υποβλήθηκε


Ο Ντιν Τζέιμς Ράιανο ντεν Τζέιμς Ράιαν

Ο James E. Ryan είναι ο ενδέκατος κοσμήτορας του Harvard Graduate School of Education. Πριν από την ένταξή του στο Χάρβαρντ, ο Ράιαν ήταν διακεκριμένος καθηγητής Matheson & Morgenthau στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, όπου ίδρυσε το Πρόγραμμα της σχολής στη Νομική και τη Δημόσια Υπηρεσία. Ο Ράιαν είναι ο συγγραφέας του έργου μη μυθοπλασίας Five Miles Away, A World Apart. Αποφοίτησε με έπαινο από το Πανεπιστήμιο Yale και πρώτος στην τάξη του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Πρώην υπάλληλος της Δικαιοσύνης
Ο William H. Rehnquist, καθώς και ένας πρώην παίκτης του ράγκμπι, ο Ryan έχει διαφωνήσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτός και η σύζυγός του Katie ζουν στο Λίνκολν της Μασαχουσέτης με τέσσερα παιδιά, δύο σκύλους, δύο γάτες και εννέα κοτόπουλα.

Μεταγραφή για αυτό το επεισόδιο


[button href=”https://www.coolcatteacher.com/wp-content/uploads/2017/05/e075_10mt_ryan_review.pdf” primary=”true” centered=”true” newwindow=”true”]Κατεβάστε τη μεταγραφή αυτού του επεισοδίου[/button]

[Recording starts 0:00:00]

Τα πέντε βασικά ερωτήματα της ζωής με τον Τζέιμς Ράιαν @deanjimryan

από το Graduate School of Education του Χάρβαρντ. Αυτό είναι το επεισόδιο 75.

Το δεκάλεπτο podcast Teacher με τη Vicki Davis. Κάθε μέρα της εβδομάδας θα μαθαίνετε ισχυρούς πρακτικούς τρόπους για να είστε πιο αξιόλογος δάσκαλος σήμερα.

VICKI: Happy Five Idea Friday. Και σήμερα μιλάμε με τον κοσμήτορα Τζέιμς Ράιαν, τον κοσμήτορα του Graduate School of Education του Χάρβαρντ και συγγραφέα του Wait, What? Και Άλλα Βασικά Ερωτήματα της Ζωής http://amzn.to/2qzuwXp . Λοιπόν, Τζιμ, γιατί έγραψες αυτό το βιβλίο; Εννοώ ποια είναι η συμφωνία με αυτές τις πέντε ερωτήσεις;

JAMES: Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Έγραψα το βιβλίο γιατί πέρυσι έκανα μια εναρκτήρια ομιλία https://www.youtube.com/watch?v=bW0NguMGIbE που πρέπει να κάνω κάθε χρόνο. Και στην ομιλία μίλησα για το να αφιερώσουμε χρόνο για να κάνουμε καλές ερωτήσεις και επεσήμανα ότι πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο ανησυχώντας για καλές ερωτήσεις και ανησυχώντας για τη σωστή απάντηση. Και για να κάνω τη γραβάτα πιο συγκεκριμένη, έδωσα μια λίστα με αυτά που πιστεύω ότι είναι πέντε βασικές ερωτήσεις. Και κάποιος από το τμήμα επικοινωνίας μου έβαλε το απόσπασμα της ομιλίας που μιλούσε για τις πέντε βασικές ερωτήσεις στο Διαδίκτυο και έγινε viral και νομίζω ότι το είδαν πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι τώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός συντάκτη στο HarperCollins που με έπεισε να το μετατρέψω σε βιβλίο που έκανα.

Και εξετάζει καθεμία από τις βασικές ερωτήσεις και εξηγεί γιατί το καθένα είναι χρήσιμο σε διάφορα πλαίσια.

VICKI: Μου αρέσει. Και ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα από το βιβλίο είναι στη σελίδα 15. Παραθέσατε τον Αϊνστάιν που είπε: «Αν είχε μια ώρα να λύσει και το πρόβλημα και η ζωή του εξαρτιόταν από αυτό, θα καθόριζε τα πρώτα 55 λεπτά τη σωστή ερώτηση που έπρεπε να κάνει».

Λοιπόν, Τζιμ, ποιες είναι αυτές οι πέντε σωστές ερωτήσεις που πρέπει να μάθουμε στους μαθητές μας να κάνουν;

[00:02:00]

Τζέιμς: Σίγουρα. Είναι λοιπόν με τη σειρά που εμφανίζονται στο βιβλίο. Το πρώτο είναι „περίμενε, τι;“ όπως υποδηλώνει ο τίτλος. Το δεύτερο είναι αναρωτιέμαι που μπορεί να συνδυαστεί με το «γιατί» ή το «αν». Οπότε, αναρωτιέμαι γιατί ή αναρωτιέμαι αν. Το τρίτο είναι „Δεν θα μπορούσαμε τουλάχιστον;“ Το τέταρτο είναι „Πώς μπορώ να βοηθήσω;“ Και το πέμπτο είναι «Τι πραγματικά έχει σημασία;»

Και στο βιβλίο εξήγησα γιατί καθεμία από αυτές τις ερωτήσεις είναι χρήσιμη. Σε διάφορα πλαίσια τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

VICKI: Λοιπόν, ποια πιστεύετε ότι είναι η πρώτη ερώτηση που πιστεύετε ότι πρέπει να διδάσκουμε τους μαθητές για να αρχίσουν πραγματικά να κάνουν;

ΤΖΕΪΜΣ: Θα ξεκινούσα λοιπόν με το «Περίμενε, τι;» Και εν μέρει επειδή πολλοί από αυτούς κάνουν ήδη αυτή την ερώτηση. Έχω τέσσερα παιδιά και κάνουν αυτή την ερώτηση όλη την ώρα. Τι μου αρέσει πραγματικά στην ερώτηση, αν και μερικές φορές μπορεί να τεθεί από κάποιον που δεν προσέχει. Αυτό που μου αρέσει στην ερώτηση είναι ότι το βάρος σας υπενθυμίζει να χαμηλώσετε και να ζητήσετε από τον ομιλητή να επιβραδύνει για να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε κάτι. Και νομίζω ότι η ενθάρρυνση των παιδιών να επιβραδύνουν και να βεβαιωθούν ότι καταλαβαίνουν τι διδάσκεται ή τι λέγεται είναι μια βασική δεξιότητα και είναι, ειλικρινά, που δεν έχουν αρκετοί ενήλικες.

ΒΙΚΙ: Είναι τόσο αλήθεια. Τώρα, μου αρέσει το δεύτερο σας στο οποίο αναρωτιέμαι. Και εγώ, όπως και η ώρα ιδιοφυΐας, το 20% των περιπτώσεων, όλα αυτά τα πράγματα στην τάξη μου – μερικές φορές θα συναντήσω έναν μαθητή που απλώς με κοιτάζει με ένα κενό βλέμμα και λέει: «Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω». Και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν το «αναρωτιέμαι» έχει κάπως καταπατηθεί από αυτά από την παραδοσιακή εκπαίδευση. Πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

[00:04:00]

ΤΖΕΪΜΣ: Ναι, στην πραγματικότητα. Θέλω να πω, νομίζω ότι η καρδιά της μεγάλης διδασκαλίας είναι η καλλιέργεια της περιέργειας με την οποία γεννιούνται όλα τα παιδιά. Εννοώ, όταν με ρώτησαν ποια είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να φέρω στους μαθητές, διάλεξα «περιμένετε, τι» αντί για «αναρωτιέμαι γιατί» γιατί νομίζω ότι τα παιδιά γεννιούνται γνωρίζοντας την ερώτηση «Αναρωτιέμαι γιατί». Θέλω να πω, είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι ο μόνος γονιός του οποίου τα παιδιά δύο και τριών ετών ρωτούσαν συνεχώς γιατί, γιατί, γιατί.

Αλλά αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι υπερωρίες, το παιδί γίνεται λιγότερο περίεργο παρά περισσότερο. Και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά ατυχές. Και σκέφτομαι ξανά, αυτό που κάνουν οι σπουδαίοι δάσκαλοι είναι να καλλιεργούν αυτή την περιέργεια και νομίζω ότι το κάνουν διαμορφώνοντάς την. Έτσι οργανώνουν τις τάξεις τους γύρω από ερωτήσεις. Κάνουν ερωτήσεις, ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν ερωτήσεις και όπως είπα, νομίζω ότι τα παιδιά είναι φυσικά περίεργα, οπότε δεν νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να τους διδάξεις, νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσεις και να ενθαρρύνεις.

VICKI: Τώρα αυτή η τελευταία ερώτηση, «τι πραγματικά έχει σημασία» είναι δύσκολη γιατί υπάρχουν δάσκαλοι τώρα που νιώθουν ότι τους ζητείται να κάνουν πράγματα που δεν έχουν πραγματικά σημασία. Και ως πρύτανης του Graduate School of Education του Χάρβαρντ, τι πιστεύετε ότι είναι πραγματικά σημαντικό να κάνουμε στην τάξη Κ12 σήμερα; Θέλω να πω, υπάρχουν κάποια πράγματα που επιθυμούσατε να μετακινηθούν και άλλα να μεταφερθούν, όπως, ίσως να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις;

ΤΖΕΪΜΣ: Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, όπως ξέρετε, νομίζω ότι υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να συμβαίνουν στην τάξη. Προφανώς, εξαρτάται από τον βαθμό και την ηλικία του παιδιού. Αλλά νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός εστίασης σε ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες που προσπαθούν να διδαχθούν; Και αν μιλάτε για μικρότερα παιδιά, θα μπορούσε να είναι ο αλφαβητισμός που είναι απολύτως θεμελιώδης. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικές δεξιότητες γραφής ή επικοινωνίας.

Και πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο και αυτό εξαρτάται επίσης από την ηλικία του γιου. Αλλά πέρα ​​από αυτό, νομίζω ότι από ορισμένες απόψεις βοηθά τους μαθητές όχι μόνο να παραμείνουν περίεργοι αλλά να μάθουν πώς να μαθαίνουν.

[00:06:00]

Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια ηλικία που πρέπει να είμαστε πραγματικά συγκεντρωμένοι στο να παράγουμε παιδιά που θα είναι δια βίου πιο αδύνατα επειδή θα πρέπει να προσαρμοστούν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Και αν δεν φεύγουν από το σχολείο νιώθοντας ότι απολαμβάνουν πραγματικά τη διαδικασία της μάθησης, όταν πρόκειται να μάθουν νέες δεξιότητες για μια δουλειά ή να προσανατολιστούν σε μια νέα περιοχή του κόσμου που μετακόμισε από το ένα μέρος στο άλλο, θα παρακωλύονται για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για τους οποίους μπορείτε να προετοιμάσετε τα παιδιά να μάθουν δια βίου, δεν νομίζω ότι είναι τυπικό. Αλλά αν είστε εστιασμένοι σε αυτό, καθώς αυτό που πραγματικά έχει σημασία, νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει στον προσανατολισμό του τι συμβαίνει στις τάξεις. Παρόλο που ομολογουμένως αναγνώρισα ότι οι δάσκαλοι είναι συχνά αγχωμένοι από κανόνες και κανονισμούς σχετικά με το τι πρέπει να καλύπτεται. Οπότε το κάνεις πρόκληση μερικές φορές.

ΒΙΚΙ: Ναι. Τώρα, και εσείς στο βιβλίο έχετε μια ερώτηση μπόνους που βρήκα κάπως ενδιαφέρουσα. Ποια είναι η ερώτηση μπόνους;

ΤΖΕΪΜΣ: Λοιπόν, η ερώτηση των αδικοχαμένων προέρχεται από ένα ποίημα του Raymond Carver που ονομάζεται Late Fragments. https://allpoetry.com/Late-Fragment Και το ποίημα ξεκινά – είναι ένα πολύ σύντομο ποίημα. Ξεκινά με την ερώτηση, και σε ήθελαν από αυτή τη ζωή ακόμα κι έτσι. Το ποίημα συνεχίζει λέγοντας «έκανα» και ρωτά «τι ήθελες» και ο αφηγητής λέει «να νιώθεις αγαπημένος». Και αυτό που μου αρέσει σε αυτήν την ερώτηση είναι ότι προφανώς είναι μια ερώτηση που έχει τεθεί με πολλές διαφορετικές μορφές και είναι μια ερώτηση που στο τέλος της ημέρας είναι ίσως η πιο σημαντική ερώτηση που θα αντιμετωπίσει κάποιος από εμάς. Είναι μια ερώτηση που ρωτά ‚πέτυχες αυτό που ήθελες να πετύχεις στη ζωή;‘ Και δεν νομίζω ότι πρόκειται για υλικό κέρδος. Θέλω να πω, νομίζω ότι όταν κοιτάς τη ζωή σου και σκέφτεσαι τι είναι σημαντικό για σένα, νομίζω ότι θα είναι οι σχέσεις που έχεις αναπτύξει και το σημάδι που έχεις κάνει στον κόσμο και μέχρι εκεί που έχεις κάνει έκανε τον κόσμο καλύτερο.

Αλλά κάνοντας τις ερωτήσεις «πέτυχες αυτό που ήθελες ακόμα κι έτσι», ακόμα κι έτσι, ένα μέρος του για μένα είναι τόσο ζωηρό, επειδή αναγνωρίζει ότι οι περισσότερες ζωές που έχουν ζήσει πλήρως θα περιλαμβάνουν επίσης πόνο και απογοήτευση.

[00:08:00]

Αλλά η απόλυτη ελπίδα είναι ότι ακόμα κι έτσι, θα μπορέσετε να πάρετε αυτό που θέλατε από αυτή τη ζωή. Και ένα μέρος του θέματος του βιβλίου είναι ότι αν ζεις μια ζωή που τροφοδοτείται κάνοντας ερωτήσεις και ακούς τις απαντήσεις, είναι πιο πιθανό να είσαι σε θέση να απαντήσεις «το έκανα» όταν πρέπει να αναρωτηθείς ότι ερωτήσεις, αν πήρες αυτό που ήθελες από αυτή τη ζωή».

VICKI: Το βιβλίο είναι φανταστικό, είναι Wait, What; Του Τζέιμς Ε. Ράιαν. Και έχει επίσης έναν όρο που αρχίζω να χρησιμοποιώ με τους μαθητές μου που ονομάζεται γενναιόδωρη ακρόαση. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτού. Δεν πρέπει μόνο να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις, αλλά πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι ακροατές και να λαμβάνουμε αληθινά τις απαντήσεις. Έτσι, αντί να σκέφτεστε απλώς τις επόμενες ερωτήσεις. Αλλά είναι ένα πολύ δυνατό βιβλίο, υπάρχει λόγος που το βίντεο έγινε viral και θα το συμπεριλάβω στις σημειώσεις της εκπομπής. Ακούστε, λοιπόν, εμπνευστείτε και αρχίστε να κάνετε αυτές τις βασικές ερωτήσεις της ζωής.

Γεια σας Αξιόλογοι Δάσκαλοι, θα με βοηθήσετε να κάνω κάτι; Προσπαθώ να βοηθήσω περισσότερους ανθρώπους να μάθουν για το Ten Minute Teacher Show. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε απλώς να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μεταβείτε στο iTunes ή στο Stitcher ή να αφήσετε μια κριτική. Βοηθάει πραγματικά. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ευχαριστούμε που ακούσατε το Δεκάλεπτο Δάσκαλο Podcast. Μπορείτε να κατεβάσετε τις σημειώσεις της εκπομπής και να δείτε το αρχείο στη διεύθυνση coolcatteacher.com/podcast. Ποτέ μην σταματάς να μαθαίνεις.

[End of Audio 0:09:38]

[Transcription created by tranzify.com. Some additional editing has been done to add grammatical, spelling, and punctuation errors. Every attempt has been made to correct spelling. For permissions, please email [email protected]]

Μην χάσετε ποτέ ένα επεισόδιο

Αποκτήστε το 10λεπτο Teacher Show στα εισερχόμενά σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Schreibe einen Kommentar