Λιανικό εμπόριο και omnichannel: η σωτηρία θα έρθει από το geomarketing

0
Λιανικό εμπόριο και omnichannel: η σωτηρία θα έρθει από το geomarketing

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από 10.000 καταστήματα έκλεισαν τις πόρτες τους πέρυσι. Ωστόσο, τα φυσικά σημεία πώλησης δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Υπό την προϋπόθεση ότι θα επανεξεταστούν σοβαρά μέσα σε ένα τεράστιο πολυκαναλικό δίκτυο. Καλώς ήρθατε στον κόσμο του geomarketing.

Οι καιροί έχουν αλλάξει. Ο καταναλωτής δεν βλέπει πλέον το σημείο πώλησης ως προορισμό αλλά ως ένα βήμα στο ταξίδι αγορών του. Για να πειστούν και να διατηρήσουν την αφοσίωσή τους, αυτό το βήμα πρέπει να εμπλουτίσει την εμπειρία τους ενώ θα είναι εύκολα προσβάσιμο. Αυτό σημαίνει ότι έχετε ένα τοπικό δίκτυο με καλή εδαφική κάλυψη και premium τοποθεσίες σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

“Τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία!” », όπως λένε οι Αγγλοσάξονες.

Η εξίσωση λιανικής και πολυκαναλικής γίνεται πιο περίπλοκη

Έτσι, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι φυσικές πωλήσεις αλληλοσυμπληρώνονται. Ο καταναλωτής χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 2,1 διαφορετικά κανάλια για να κάνει τις αγορές του και περισσότερο από το 30% των Γάλλων χρησιμοποιεί περισσότερα από τρία κανάλια (πηγή: ECR France) όπως ιστότοπος, εφαρμογή, φυσικό σημείο πώλησης, κινητά, κοινωνικά δίκτυα…

Αν η εξίσωση δεν ήταν αρκετά σύνθετη, ο παντοκαταναλωτής θέλει τα πάντα ταυτόχρονα. Θέλουν να συμβουλευτούν πληροφορίες στο Διαδίκτυο, να δοκιμάσουν το προϊόν στο κατάστημα, να το παραλάβουν στο σπίτι τους ή ακόμα και να αγοράσουν ηλεκτρονικά και να επωφεληθούν από την αγορά τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα συλλέγοντάς το στο κατάστημα χρησιμοποιώντας το click&collect.

Συνέπεια: αυτές οι νέες συμπεριφορές επηρεάζουν την απόδοση της επωνυμίας και πρέπει να ενσωματωθούν απόλυτα στη στρατηγική για τη δημιουργία και το μέγεθος ενός δικτύου καταστημάτων.

Ναι, το φυσικό κατάστημα αυξάνει τις διαδικτυακές μετατροπές

Ένας αριθμός αποδεικνύει τη ζωτική ακόμα σημασία των φυσικών σημείων πώλησης. Το ποσοστό μετατροπής ενός παίκτη ηλεκτρονικού εμπορίου καθαρού παιχνιδιού υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 3%. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 10% όταν υπάρχει μια πανκαναλική συνέργεια, με ένα κατάστημα στην ίδια λεκάνη απορροής, προσφέροντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να δοκιμάσει, να δοκιμάσει και να ζητήσει συμβουλές.

Μέτρηση της απόδοσης σε μια περιοχή

Παλαιότερα η απόδοση μετρούνταν ξεχωριστά, μέσα σε κάθε κατάστημα. Αλλά αυτή η προσέγγιση είναι πλέον ξεπερασμένη. Τα δίκτυα πρέπει τώρα να εστιάσουν τη σκέψη τους και να βελτιστοποιήσουν την απόδοση, όσον αφορά την περιοχή.

Τα πρότυπα κατανάλωσης διαφέρουν ανάλογα με τους γεωγραφικούς τομείς. Για παράδειγμα, μεταξύ αγροτικών, αστικών και περιαστικών περιοχών.

Επομένως, η υπ‘ αριθμόν ένα πρόκληση για τα δίκτυα διανομής συνίσταται στον ακριβή καθορισμό αυτών των περιοχών «που μπορεί να είναι μια περιοχή διαβίωσης ή μια συνεκτική γεωγραφική περιοχή όπου οι άνθρωποι μετακινούνται, ζουν, εργάζονται, βγαίνουν και καταναλώνουν», αναλύει ο Sébastien Connesson, ειδικός στο geomarketing για την Galigeo. .

Το παράδειγμα Darty: το geomarketing στην υπηρεσία του omnichannel

Ο Ντάρτι αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση κάθε μέρα. Με τη φιλοδοξία να ανοίγει ένα σημείο πώλησης κάθε 10 ημέρες, η μάρκα οικιακών συσκευών εξοπλίστηκε με λογισμικό γεωμάρκετινγκ προκειμένου να εξορθολογίσει την ανάπτυξή της και να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στις τοπικές προσδοκίες.

Χάρη σε μια εδαφική προσέγγιση, οι επωνυμίες μπορούν, στην πραγματικότητα, να αναλύσουν και να διαχειριστούν την απόδοσή τους σε όλα τα κανάλια. Συγκεκριμένα, μπορούν να κατανοήσουν τη συμβολή κάθε καναλιού στη συνολική απόδοση σε μια περιοχή και να προβλέψουν το αποτέλεσμα μιας τροποποίησης του δικτύου (άνοιγμα, μετεγκατάσταση, τροποποίηση μορφής κ.λπ.) ή/και υπηρεσιών (κλικ&συλλογή, κίνηση κ.λπ.). ) σε αυτήν την παράσταση.

Για να μάθετε περισσότερα, κατεβάστε τη λευκή βίβλο
Τι θα γινόταν αν κάνατε το geomarketing διαφορετικά;

Schreibe einen Kommentar