Επίσκεψη σε ένα χωριό λάσπης στο Ομάν

5
Επίσκεψη σε ένα χωριό λάσπης στο Ομάν

Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στο Ομάν, είχα την ευκαιρία να περάσω μια νύχτα στο φημισμένο αλλά λιγότερο επισκέψιμο Misfat al Abriyeen «χωριό λάσπης». Εδώ είναι η κριτική μου για την εμπειρία.

Ιστορικό

Το ταξίδι μου στο Ομάν ήταν μέρος ενός ταξιδιού τριών εβδομάδων σε τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αφού επισκέφτηκα την Αίγυπτο και το Ομάν, έφτασα τελικά στο Κατάρ.

ΤΟ VLOG ΜΟΥ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ MISFAT AL ABRIYEEN MUD VILLAGE

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ & ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ 4ΗΜΕΡΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΟΥ στη ΝΤΟΧΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ & ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΑΦΑΡΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ

Στο Ομάν, ήθελα όχι μόνο να απολαύσω τις γαστρονομικές απολαύσεις του Μουσκάτ, ειδικά τα πιάτα του Ομάν, της Υεμένης και της Νότιας Ασίας, αλλά και να γνωρίσω ορόσημα και τοπία μοναδικά για τη χώρα. Είχα ήδη προετοιμαστεί για να επισκεφτώ την έρημο και να μείνω μια νύχτα σε έναν από τους καταυλισμούς της ερήμου.

Όταν διάβασα για το λασποχώρι, ήξερα ότι έπρεπε να το συμπεριλάβω στο δρομολόγιό μου. Έτσι, μια διανυκτέρευση σε ένα πανδοχείο στο λασποχώρι Misfat al Abriyeen έγινε μέρος του διήμερου οδικού μου ταξιδιού.

Σχετικά με το Misfat al Abriyeen Mud Village

Μισφάτ αλ Αμπριγιέν, γνωστό και ως Misfah al Abriyeen, βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μουσκάτ. Βρίσκεται περίπου 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Jebel Shams, την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς Hajar, αυτό το χωριό δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από μια από τις νομαδικές φυλές πριν από περίπου 300-500 χρόνια.

Misfat al Abriyeen Mud Village στο Ομάν
Misfat al Abriyeen Mud Village στο Ομάν

Φύγαμε νωρίς το πρωί με τον ξεναγό μας από τον Ομάν Khair Eddin και αφού επισκεφτήκαμε το Κάστρο Jabrain και το Φρούριο Bahla, διασχίσαμε την οροσειρά Jebel Shams και φτάσαμε στα περίχωρα του χωριού αργότερα εκείνο το απόγευμα.

Το Hissen Al Misfah Inn στο Misfat Al Abriyen Mud Village

Μείναμε στο Hissen al Misfah Inn για τη νύχτα. Για να φτάσω στο ξενοδοχείο, χρειάστηκε να ανέβω πολλά σκαλοπάτια, μερικά από αυτά στενά και ελικοειδή. Καθώς τα σκαλοπάτια από λάσπη, πέτρα και τσιμέντο έδιναν τη θέση τους σε πλακάκια, ήξερα ότι είχα μπει στο πανδοχείο.

Hissen al Misfah Inn στο Misfat al Abriyeen Mud Village
Hissen al Misfah Inn στο Misfat al Abriyeen Mud Village στο Ομάν

Οι τοίχοι κατά μήκος των σκαλοπατιών ήταν φτιαγμένοι από λάσπη, στολισμένοι με περίτεχνα σχεδιασμένα στολίδια που έδιναν περισσότερο χρώμα στο πανδοχείο.

Υπήρχε μια κοινή αίθουσα με ξεχωριστά «μπλοκ πλύσης» για άνδρες και γυναίκες, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη δωματίων και για ταξιδιώτες. Οι πόρτες των δωματίων είχαν μοντέρνα χερούλια με περίπλοκα σχέδια παρόμοια με τα στολίδια στην πορεία.

Το δωμάτιο

Το τμήμα του σαλονιού του Hissen al Misfah Inn

Το δωμάτιο είχε δάπεδο με πλακάκια, με ένα χαλάκι και ένα όμορφο μαξιλάρι δαπέδου σε παραδοσιακό στιλ Ομάν. Σε αυτόν τον χώρο τοποθετήθηκε και το ψυγείο.

Τα κρεβάτια στο δωμάτιο στο Hissen al Misfah Inn

Το δεύτερο μισό του δωματίου είχε ένα υπερυψωμένο δάπεδο με δύο κρεβάτια, όλα καθαρά με φρέσκα κλινοσκεπάσματα. Τα κρεβάτια ήταν κάπως σταθερά, αλλά το προτίμησα για την αυθεντική εμπειρία.

Η τουαλέτα με ντους στο δωμάτιο στο Hissen al Misfah Inn

Το δωμάτιο είχε επίσης νεροχύτη, κλιματισμό και μπάνιο με τουαλέτα και ντους. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό ήταν ότι οι τοίχοι ήταν κατασκευασμένοι από πηλό/λάσπη, ενώ το δάπεδο ήταν πλακάκι, με βαθουλώματα που έδιναν μια ρουστίκ εμφάνιση.

Γεύματα

Το δείπνο μου σε μπουφέ στο Hissen al Misfah Inn

Φτάνοντας αργά το απόγευμα, είχαμε ένα δείπνο σε μπουφέ στο πανδοχείο, το οποίο περιελάμβανε ρύζι, ζυμαρικά, ψάρι, ψητό κοτόπουλο, κάρυ πατάτας, σαλάτα, ψωμί Ομάν, χούμους, γλυκά και τσάι Ομάν. Το επόμενο πρωί, το πρωινό περιελάμβανε διάφορα είδη ψωμιού, κρέπες, νταλ κάρυ, γλυκά και καφέ/τσάι.

Αλλα χαρακτηριστικά

Ένα από τα κυριότερα σημεία του ξενοδοχείου ήταν η βεράντα στην κορυφή, που προσφέρει θέα 360 μοιρών στο χωριό και όχι μόνο. Είχα μια συνομιλία με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, ο οποίος εξέφρασε σχέδια για επέκταση του ξενοδοχείου και των υπηρεσιών του, δεδομένης της εξαιρετικής τοποθεσίας του.

Το χωριό Misfat al Abriyeen Mud

Date Palms & More στο Misfat al Abriyeen Mud Village
Ελικοειδής σκάλες

Το ίδιο το χωριό είναι ένα μείγμα αρχαίων και σύγχρονων στοιχείων. Καθώς κάποιος ανεβαίνει τα στενά και συχνά ελικοειδή σκαλοπάτια, θα συναντήσει φαινομενικά γκρεμισμένες σκάλες και κτίρια δίπλα σε σύγχρονες κατοικίες. Τα κυρίως μπεζ κτίρια έρχονται σε όμορφη αντίθεση με τους κατάφυτους φοίνικες και άλλα δέντρα. Αν και το χωριό μπορεί να φαίνεται σαν λαβύρινθο, προσθέτει στη γοητεία και τη μοναδικότητα της εμπειρίας.

Το σύστημα άρδευσης Aflaj

Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά αυτού του χωριού, καθώς και πολλών άλλων στο Ομάν, είναι το αρχαίο σύστημα άρδευσης που ονομάζεται aflaj (πληθυντικός για falaj). Αυτό το σύστημα, εκατοντάδων ή και χιλιάδων ετών, μεταφέρει νερό από υψηλότερα υψόμετρα μέσω μιας σειράς καναλιών σε χαμηλότερες περιοχές. Αυτά τα κανάλια παρέχουν νερό για βιοπορισμό και γεωργία. Στο παρελθόν κατασκευάζονταν σκοπιές για την προστασία των καναλιών.

Φεύγοντας

Μετά το πρωινό, ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε το Misfat al Abriyeen και να κατευθυνθούμε προς τον επόμενο προορισμό.

Τελικά Σχόλια

Αν και το λασποχώρι μπορεί να μην αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, δέχεται σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Το Misfat al Abriyeen παραμένει ένα χωριό που αγωνίζεται να διατηρήσει την αρχαία του κληρονομιά ενώ αγκαλιάζει τη νεωτερικότητα. Όπως πολλά άλλα χωριά, έχει επίσης βιώσει τη μετανάστευση νεότερων ανθρώπων σε αστικές περιοχές για ευκαιρίες εργασίας και έναν πιο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Misfat al Abriyeen Mud Village Οδηγίες για τουρίστες

Για να σεβαστούν τα τοπικά πρότυπα, οι γέροντες του χωριού θέλουν οι επισκέπτες να καλύπτουν τους ώμους και τα γόνατά τους και να ζητούν άδεια πριν φωτογραφίσουν τους ντόπιους.

Καθώς έμεινα μόνο για μια νύχτα, έκανα μια μίνι βόλτα στα μονοπάτια, απολαμβάνοντας τους φοίνικες και τη συνολική ηρεμία. Ωστόσο, για όσους θέλουν να μείνουν περισσότερο, είναι διαθέσιμες επιλογές όπως πολύωρες εκδρομές πεζοπορίας λίγο έξω από το χωριό, συμπεριλαμβανομένου του Jebel Shams Balcony Walk.

Schreibe einen Kommentar