Βαθμολόγηση 12 προβλέψεων μάρκετινγκ για το μέλλον

5
Βαθμολόγηση 12 προβλέψεων μάρκετινγκ για το μέλλον

προβλέψεις μάρκετινγκ

Με την παρότρυνση του συμβούλου του ιστότοπού μου, έκανα κάποια καθαριότητα εδώ στο ιστολόγιο. Ήταν καιρός να σκουπίσουμε κάποιες παλιότερες αναρτήσεις ιστολογίου που είτε ήταν άσχετες είτε αγνοήθηκαν από τον κόσμο. Όμως βρήκα ένα στολίδι — Μια παλιά λίστα με προβλέψεις μάρκετινγκ!

Το 2009, έκανα 12 προβλέψεις μάρκετινγκ για το μέλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είχε καθοριστεί κανένα χρονικό πλαίσιο… ήταν απλώς προβλέψεις για το «μέλλον». Σκέφτηκα ότι θα ήταν διασκεδαστικό να δώσω στον εαυτό μου ένα δελτίο αναφοράς και να δω πώς τα κατάφερα με τις προβλέψεις.

Για να τεθεί το σκηνικό, το 2009, το μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης εισερχόταν απλώς στο mainstream. Δεν υπήρχαν μεγάλα συνέδρια μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τίποτα όπως το „μάρκετινγκ περιεχομένου“ και κανείς δεν χρησιμοποιούσε τον όρο „influencers“. Η μέτρηση ήταν σχεδόν αδύνατη, το blogging ήταν μια νέα μανία και το Twitter απλώς έφτιαχνε τον ατμό.

Καθώς λοιπόν διαβάζετε τις προβλέψεις μου για το μάρκετινγκ, θα πρέπει να φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι περισσότερες εταιρείες δεν είχαν ακόμη καν λογαριασμό στο Twitter! Συνόψισα μερικές από τις προβλέψεις μάρκετινγκ για να διατηρήσω αυτό το άρθρο σύντομο, αλλά μπορείτε να δείτε την αρχική ανάρτηση πρόβλεψης εδώ.

Οι προβλέψεις μάρκετινγκ του 2009… και ο «βαθμός μου!»

1. «Υπερκοινωνική μέτρηση»

Το 2009, η μέτρηση του μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι μετρήσεις που προέκυψαν από τις νεοεμφανιζόμενες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ήταν τρομερές. Προέβλεψα ότι η Google θα γινόταν το χρυσό πρότυπο για την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς θα μπορούσαν να δουν δεδομένα και αλληλεπιδράσεις σε όλα τα κανάλια. Θα έθεταν εκτός λειτουργίας τις πλατφόρμες κοινωνικής ακρόασης.

Ο βαθμός μου: Δ

Η Google και το Google Analytics έγιναν μια σημαντική πηγή μέτρησης μάρκετινγκ, επομένως η πρόβλεψή μου δεν είναι τελείως αποτυχημένη. Ωστόσο, σήμερα βασιζόμαστε σε έναν συνδυασμό πινάκων εργαλείων πλατφόρμας και πλατφορμών κοινωνικής ακρόασης τρίτων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη Sprinklr για να μας ενημερώσετε τι συμβαίνει στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

2. Αγγίξτε τα μηνύματα κειμένου

Το 2009, ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας που σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο από την αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο ήταν τα μηνύματα κειμένου. Τα γραπτά μηνύματα ήταν ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών πολύ μεγάλο για να τα αγνοήσετε, ειδικά αν είστε μια εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων που „ψάχνετε καλά“. Προέβλεψα ότι με κάποιο τρόπο οι εταιρείες θα αξιοποιούσαν αυτά τα δεδομένα, ίσως παροτρύνοντας τους χρήστες να συμμετέχουν σε προγράμματα επιβράβευσης για τα ανώνυμα δεδομένα τους.

Ο βαθμός μου: Β+

Στην πραγματικότητα, το Facebook (Meta) βρήκε έναν τρόπο να κατέχει μεγάλο μέρος των προσωπικών μηνυμάτων στον κόσμο μέσω του Messenger και του WhatsApp.

Το Messenger παρουσιάστηκε το 2011 και το WhatsApp το 2010. Μια άλλη μεγάλη κρυφή μνήμη προσωπικών μηνυμάτων εμφανίζεται στο Instagram (Meta) και στο TikTok.

Η Meta δεν κατέχει πλήρως την αγορά των προσωπικών μηνυμάτων — εξακολουθούμε να στέλνουμε μηνύματα κειμένου — αλλά η εταιρεία συλλαμβάνει δεδομένα για 200 δισεκατομμύρια μηνύματα την ημέρα σε Messenger και WhatsApp σε συνδυασμό!

3. Γεω-ευαίσθητα κουπόνια σε πραγματικό χρόνο

Το 2009, η ιδέα ότι οι σχετικές διαφημίσεις θα εμφανίζονταν όταν βρίσκεστε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία ήταν ακόμα επιστημονική φαντασία. Προέβλεψα ότι η τεχνολογία RFID, σε συνδυασμό με το GPS, θα επέτρεπε βολικές προσφορές σε πραγματικό χρόνο, μέχρι το ράφι του καταστήματος.

Για παράδειγμα, αν σηκώσετε μια μπλούζα από ένα ράφι, ένα μήνυμα θα σας οδηγήσει στην ακριβή περιοχή του καταστήματος όπου μπορείτε να βρείτε μια ασορτί φούστα … σε προσφορά μόνο για εσάς.

Ο βαθμός μου: Β+

Δεν είμαστε ακριβώς σε αυτό το „επίπεδο ραφιού“ ακόμα, αλλά θα είμαστε. Και σίγουρα έχουμε διαφημίσεις σε πραγματικό χρόνο, κατάλληλες για γεωγραφική άποψη που έρχονται σε εμάς με βάση την πόλη στην οποία βρισκόμαστε ή έναν δρόμο στον οποίο οδηγούμε, οπότε η πρόβλεψή μου λίγο πολύ έγινε πραγματικότητα.

4. Ριζοσπαστικό κίνημα προστασίας της ιδιωτικής ζωής

Προέβλεψα ότι η έντονη συλλογή δεδομένων από την Big Tech θα είχε ως αποτέλεσμα κανονισμούς περί απορρήτου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποκλεισμού από μηχανισμούς συλλογής δεδομένων στο Διαδίκτυο, όπως τα cookies. Σκέφτηκα ότι θα υπήρχε μια αντίδραση κατά της Google επειδή η εταιρεία τελικά θα έκανε κατάχρηση της εξουσίας της.

Ο βαθμός μου: Α

Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο έχει θεσπίσει κανονισμούς απορρήτου. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου βάσει νόμου. Με την τελική κατάρρευση των cookies, αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Δεν θα έλεγα ότι η Google είναι η πιο μισητή εταιρεία. Αυτός ο τίτλος πιθανότατα θα πήγαινε στο Facebook, αλλά το σκεπτικό μου ήταν σωστό.

5. Διεπαφή ανθρώπου-μηχανής.

Οι ιατρικές εξελίξεις και οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα συγκλίνουν. Θα μπορούσαμε να εμπλακούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις σκέψεις μας. Οι άνθρωποι θα έχουν σημάδια όπως τατουάζ για να εμφανίζουν την κορυφαία, επώνυμη μάρκα συσκευών που είναι ενσωματωμένες στο σώμα τους. Αυτό θα δώσει νέο νόημα στο tagline „Intel Inside“.

Ο βαθμός μου: Πολύ νωρίς για να πω

Θυμηθείτε, δεν περίμενα κάτι 10 ή 20 χρόνια στο μέλλον. Ήταν απλώς κάτι που θα συνέβαινε κάποια στιγμή. Έχουν γίνει απίστευτες ανακαλύψεις πατώντας σε εγκεφαλικά κύματαάρα η πρόβλεψή μου είναι σίγουρα σωστή κατευθυντικά.

6. Γινόμαστε Διαδίκτυο.

Βασιζόμενοι στην τελευταία ιδέα, καθώς η πανταχού παρουσία του κοινωνικού ιστού γίνεται κυριολεκτικά μέρος της ύπαρξής μας, δεν θα κάνουμε πλέον διάκριση μεταξύ ακρόασης, ομιλίας και ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στο μυαλό μας, δεν θα υπάρχει άλλος ιστός. Απλώς θα είναι.

Ο βαθμός μου: Α

Δείτε πώς επικοινωνούν οι νέοι σήμερα. Ποτέ δεν σκέφτονται να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Μάλλον στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο, ακόμα κι αν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. Οι γραμμές επικοινωνίας έχουν θολώσει.

7. Επικύρωση εθνικής ταυτότητας.

Ο κοινωνικός ιστός θα γίνει η αποκλειστική πηγή πληροφοριών για τους καταναλωτές, πολιτικής έρευνας/ανάπτυξης πολιτικών και εκπαιδευτικών συστημάτων. Λόγω της ολοένα και πιο κρίσιμης σημασίας αυτής της ανατροφοδότησης και της ευκαιρίας για διαφθορά, θα χρειαστούν πολύπλοκα συστήματα για την πρόληψη της απάτης, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρέως εφαρμοσμένου προγράμματος επικύρωσης από την κυβέρνηση που εκτείνεται σε όλες τις πλατφόρμες.

Ο βαθμός μου: Γ

Ας το πούμε έτσι. Εντόπισα σωστά το πρόβλημα και χρειαζόμαστε ακόμα κάποιο είδος επικύρωσης για να αποτρέψουμε τη διαφθορά και την παραπληροφόρηση. Ορισμένες χώρες έχουν εφαρμόσει ένα σύστημα όπως αυτό, κυρίως η Ινδία, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ

8. Μικροπολιτική

Οι πολιτικοί θα χρησιμοποιήσουν ανάλυση συναισθήματος σε πραγματικό χρόνο για να δημιουργήσουν και να ξαναδημιουργήσουν εκκλήσεις ψηφοφόρων μέχρι τη στιγμή που θα εισέλθουν σε ένα εκλογικό κέντρο. Τα πολιτικά μηνύματα θα είναι σχεδόν στιγμιαία και θα είναι προσαρμοσμένα σε άτομα με βάση τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ο βαθμός μου: Α

Είχα 100% δίκιο, δυστυχώς.

9. Ακραίο περιεχόμενο

Η δημοσιογραφία, η δημιουργία ταινιών και τα διαφημιστικά γραφεία θα ευδοκιμήσουν, προς μεγάλη έκπληξη σχεδόν όλων. Η ανάγκη για περιεχόμενο στον κοινωνικό ιστό θα οδηγήσει την ψηφιακή εξέλιξη αυτών των παραδοσιακών επαγγελμάτων και η «ανάπτυξη και διαχείριση περιεχομένου» θα γίνει δημοφιλής σταδιοδρομία και κολέγιο. Οι μισθοί για τους καλύτερους και πιο δημιουργικούς παρόχους περιεχομένου θα εκτοξευθούν στα ύψη καθώς οι εταιρείες ανεβάζουν τον πήχη δημιουργικού για να μειώσουν την ακαταστασία.

Ο βαθμός μου: Α

Καθώς κάθε σημαντικός οργανισμός στη γη ανταγωνίζεται για την προσοχή στον Ιστό, η ανάγκη για ποιοτικό δημιουργικό περιεχόμενο είναι ακόρεστη. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια κούρσα εξοπλισμών περιεχομένου. Το λυπηρό και ανησυχητικό γεγονός είναι ότι το 90 τοις εκατό αυτών των θέσεων εργασίας τίθενται πλέον σε κίνδυνο από την τεχνητή νοημοσύνη.

10. Το «μοναχικό εργατικό δυναμικό».

Ο πολιτιστικός αντίκτυπος του κοινωνικού ιστού θα έχει ριζικές επιπτώσεις στη διαχείριση του εργατικού δυναμικού του μέλλοντος. Θα έχουμε δραματική αύξηση της τηλεργασίας. Αυτό θα δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για τους διαχειριστές του μέλλοντος.

Ο βαθμός μου Α

Πήρε βοήθεια από την πανδημία σε αυτό, αλλά μια μετακόμιση σε απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό θα είχε συμβεί τελικά.

11. Αυξανόμενο ψηφιακό χάσμα.

Προέβλεψα το 2009 ότι για πολλά μέρη του κόσμου, η πρόσβαση σε δωρεάν, παγκόσμιες επικοινωνίες θα είναι ο εξισωτής μεταξύ πλούσιων και φτωχών εθνών, ειδικά καθώς οι υπηρεσίες μετάφρασης που βασίζονται στο διαδίκτυο βελτιώνονται και καλύπτουν τις τοπικές διαλέκτους.

Ωστόσο, σε χώρες όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον Ιστό, είτε για οικονομικούς είτε για πολιτικούς λόγους, το ψηφιακό χάσμα όχι μόνο θα μεγαλώσει, αλλά θα γίνει μόνιμο επειδή θα μείνουν τόσο πίσω από την καμπύλη τεχνολογίας που δεν θα καλύψουν ποτέ. Το ψηφιακό εμπόριο, η καινοτομία και η τεχνολογία θα κυριαρχούνται μόνιμα από αυτά τα έθνη στο παιχνίδι ΤΩΡΑ.

Ο βαθμός μου: Γ

Δεν ξέρω για αυτό.

Είχα δίκιο όταν πρόβλεψα ότι πολλές χώρες που ήταν φτωχές το 2009 θα εξακολουθούσαν να είναι φτωχές σήμερα λόγω της διαφθοράς, της καταπίεσης και της έλλειψης ελεύθερης πρόσβασης στον Ιστό.

Από την άλλη πλευρά, δεν είμαι σίγουρος ότι η «ιδιοκτησία» και το να είσαι μια βάση για την ανάπτυξη τεχνολογίας έχουν σημασία για την ελευθερία και τις ευκαιρίες ενός ατόμου μακροπρόθεσμα.

Στις πρώτες μέρες του Διαδικτύου, η Γαλλία προσπάθησε να δημιουργήσει το δικό της Διαδίκτυο. Απέτυχε, φυσικά, αλλά έχει μειονεκτήσει το έθνος επειδή δεν είχε τη δική του ψηφιακή ραχοκοκαλιά; Οχι.

Υπήρξαν τεχνολογικές επιτυχίες και καινοτομίες σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Παραμερίζοντας τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα, τα περισσότερα τεχνολογικά δομικά στοιχεία που βοηθούν τους ανθρώπους να γίνουν πιο υγιείς, πλουσιότεροι, σοφότεροι και πιο δημιουργικοί είναι τελικά διαθέσιμα σε όλους με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Τουλάχιστον προς το παρόν, τα εμπόδια στην υιοθεσία μπορεί να είναι η γλώσσα, η εκπαίδευση και οι αναπηρίες.

12. Πληρώστε για παιχνίδι

Η πρόβλεψη του 2009 έλεγε: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δωρεάν, αλλά το κόστος της προσέλκυσης της προσοχής των καταναλωτών θα γίνεται όλο και πιο ακριβό, ειδικά με τη δυνατότητα παράβλεψης διαφημίσεων. Κάποια στιγμή, το κόστος ανά εμφάνιση θα είναι τόσο υψηλό που θα είναι λιγότερο δαπανηρό να πληρώνετε απλώς τους χρήστες για να παρακολουθήσουν μια διαφήμιση.»

Ο βαθμός μου: Γ

Νομίζω ότι η σοφία εδώ είναι ότι οι παραδοσιακές διαφημίσεις (εφημερίδα, ραδιόφωνο, κ.λπ.) θα μειωνόταν και οι εταιρείες θα έσπευσαν να ψηφίσουν, αυξάνοντας δραματικά το κόστος των διαδικτυακών διαφημίσεων (αλήθεια).

Αν και η πληρωμή των ανθρώπων για να παρακολουθήσουν διαφημίσεις δεν είναι ακόμα «πράγμα», υπάρχουν σίγουρα επιλογές όπως η παρακολούθηση διαφημίσεων μέσα σε ένα παιχνίδι που κερδίζουν πόντους ή αποκλειστικό περιεχόμενο.

Από οικονομική άποψη, μάλλον δεν έχει νόημα να πληρώνουμε πραγματικά τους ανθρώπους για να παρακολουθούν διαφημίσεις όλη την ημέρα, επομένως η συγκεκριμένη ιδέα ήταν ανόητη, παρόλο που κατάλαβα σωστά την τάση.

Τελικές σκέψεις

Πρώτον, ευχαριστώ που με υποχρέωσες με αυτό το walk down memory lane. Γνωρίζω ότι το σχόλιο των προβλέψεων μάρκετινγκ δεν ήταν το τυπικό περιεχόμενο που περιμένετε από εμένα και θα ήθελα πολύ να ακούσω τα σχόλιά σας σχετικά με αυτό.

Έμαθα κάτι από αυτή την άσκηση, και ίσως είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε και εσείς.

Το να κάνω μια πρόβλεψη μάρκετινγκ είναι απλώς μια διαδικασία σκέψης μέσα από τις συνέπειες αυτού που ξέρω ότι είναι αληθινό.

Για παράδειγμα, ήξερα το 2009 ότι όλο και περισσότερες εργασίες μπορούν να ολοκληρωθούν στο διαδίκτυο. Σε κάποιο σημείο, ορισμένοι εργαζόμενοι με γνώση δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για δουλειά, παρουσιάζοντας νέες προκλήσεις διαχείρισης. Βγάζει νόημα.

Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα που διαισθάνομαι με τον κόσμο τώρα. Ο ρυθμός αλλαγής είναι τόσο γρήγορος και απρόβλεπτος σε σύγκριση με το 2009, δεν ξέρω πώς να ξέρω τι είναι αλήθεια.

Αναμφισβήτητα οι τρεις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις παγκόσμιες επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια πανδημία, ένας πόλεμος και ένα πλοίο που κόλλησε στο κανάλι του Σουέζ. Κανείς δεν το είδε αυτό να έρχεται. Είδε κανείς το ChatGPT να έρχεται; Ακόμη και πολλοί αναλυτές έμειναν έκπληκτοι.

Την περασμένη εβδομάδα διάβασα ότι ένας αναλυτής είχε προβλέψει τον Δεκέμβριο ότι θα χρειαζόταν περίπου επτά χρόνια για να ξεπεραστεί ένα ορόσημο της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το ορόσημο ξεπεράστηκε σε τρεις μήνες! Ναι, η ταχύτητα της καινοτομίας είναι τρελή αυτή τη στιγμή! Πώς κάνεις προβλέψεις σε έναν τέτοιο κόσμο;

Το θέμα μου είναι ότι τόσες πολλές αλλαγές στον κόσμο δεν έρχονται μόνο γρήγορα σε εμάς, είναι επίσης απρόβλεπτο. Ενώ πολλές από τις προβλέψεις μου για το μάρκετινγκ από το 2009 κέρδισαν Β ή παραπάνω, δεν ξέρω αν θα είχα αυτό το ιστορικό στο μέλλον.

Υποθέτω ότι ο χρόνος θα δείξει. Θα πρέπει απλώς να συνεχίσετε να διαβάζετε τις επόμενες αναρτήσεις μου για προβλέψεις μάρκετινγκ για να μάθετε!

Προβλέψεις μάρκετινγκ Mark SchaeferΟ Mark Schaefer είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της Schaefer Marketing Solutions. Είναι ο συγγραφέας μερικών από τα βιβλία μάρκετινγκ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο και είναι καταξιωμένος κεντρικός ομιλητής, εκπαιδευτικός κολεγίου και σύμβουλος επιχειρήσεων. Το podcast Marketing Companion είναι ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά podcast στον κόσμο. Επικοινωνήστε με τον Mark για να μιλήσει σύντομα σε εκδήλωση ή συνέδριο της εταιρείας σας.

Ακολουθήστε το Mark on Κελάδημα, LinkedIn, YouTubeκαι Ίνσταγκραμ.

Ευγένεια εικονογράφησης Graphics Fairy

σχετικές αναρτήσεις

Όλες οι αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar