Αφυγραντήρας εναντίον κλιματιστικού – Οδηγός 2023 από το The Home Dweller

28
Αφυγραντήρας εναντίον κλιματιστικού – Οδηγός 2023 από το The Home Dweller

Εάν ζείτε σε ένα ζεστό, υγρό κλίμα, ξέρετε ότι το καλοκαίρι δεν είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδια. Ο ζεστός αέρας μερικές φορές γίνεται τρομερά αποπνικτικός και αισθάνεστε κολλώδης παντού.

Ευτυχώς, στη σημερινή εποχή, έχουμε γρήγορες και εύκολες λύσεις για την καλοκαιρινή άνεση εσωτερικού χώρου: Τόσο οι αφυγραντήρες όσο και οι AC μπορούν να σας βοηθήσουν να φρεσκάρετε τα καλοκαίρια σας.

Όμως, στη συζήτηση αφυγραντήρα εναντίον κλιματιστικού, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξετε τη σωστή συσκευή για το σπίτι σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις διαφορές μεταξύ αυτών των συσκευών και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Μονάδα κλιματιστικού εγκατεστημένη σε λευκό τοίχο

Πίνακας περιεχομένων

Πώς να επιβιώσετε τα κολλώδη καλοκαίρια: Αφυγραντήρες έναντι κλιματιστικών

Είτε ζείτε στην ακτή είτε στην ενδοχώρα, κοντά σε λίμνη ή ποτάμι, ο υγρός καλοκαιρινός καιρός μπορεί να σας επιβαρύνει. Ο αέρας φαίνεται απλά βαρύς και αποπνικτικός, ακόμα και έξω.

Είναι οι μικρές ενοχλήσεις που κάνουν τόσο σκληρά τη ζωή και την εργασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σαν την ιδρωμένη αίσθηση μόλις βγείτε από το ντους. Σε υψηλή υγρασία, είναι πιο δύσκολο να εξατμιστεί ο ιδρώτας σας – αφήνοντάς σας να νιώθετε ζεστή, βρεγμένη και κολλώδης παντού.

Ένα οικιακό φυτό καλυμμένο με συμπυκνωμένο νερό από την υγρασία του αέρα

Οι κάτοικοι με υγρό κλίμα γνωρίζουν τη συμφωνία: Ένα άνετο αεράκι και λίγη αφύγρανση είναι τα κλειδιά για να επιβιώσετε από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Εκεί έρχονται οι επιλογές σας για καλοκαιρινή ψύξη. Μπορείτε:

  • Περάστε μόνο με το αεράκι που προέρχεται από α ανεμιστήρας οροφής. Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τη θερμοκρασία ή την υγρασία, αλλά σας βοηθά να δροσιστείτε όσο είστε άμεσα εκτεθειμένοι σε αυτό.
  • Κάντε τον ζεστό καιρό λιγότερο άβολο αφυγραντικό. Ένας αφυγραντήρας δεν θα σας κάνει πιο δροσερούς, αλλά θα σας κάνει λιγότερο ιδρώτα. Το να αναπνέετε λιγότερο υγρό αέρα είναι πιο άνετο και τα μαλλιά σας θα είναι πιο άνετα λιγότερο φριζαρισμένο.
  • Δροσίστε το δωμάτιό σας με AC. Ένα κλιματιστικό ρουφάει τον ζεστό αέρα από το δωμάτιό σας, τον δροσίζει και τον ανατινάζει. Ο κρύος αέρας θα βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας στο δωμάτιό σας. Στη διαδικασία, ένα AC αφαιρεί επίσης μέρος του υγρού αέρα από το δωμάτιό σας – οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και καταλήγουν σε μια μικρή λακκούβα κάτω από την εξωτερική σας μονάδα AC.

Τι κάνουν τα κλιματιστικά;

Τα κλιματιστικά κάνουν ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους – ρυθμίζουν τον αέρα γύρω σας για μέγιστη άνεση.

Ένα κλιματιστικό έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως α αντλία θερμότητας με υγρό ψυκτικό. Πρωταρχικός σκοπός του είναι να είτε δροσερό είτε ζεστό αέρα στο δωμάτιό σας.

Τα κλιματιστικά αποτελούνται από δύο συνδεδεμένες μονάδες – μια κομψή εσωτερική μονάδα που κυκλοφορεί και ρυθμίζει τον αέρα στο δωμάτιό σας και μια ογκώδης εξωτερική μονάδα που χρησιμοποιεί τους νόμους της φυσικής για να διατηρεί υψηλή την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Και οι δύο μονάδες λειτουργούν ταυτόχρονα. Όταν το ένα είναι ζεστό, το άλλο είναι κρύο – καθιστώντας δυνατό χρησιμοποιήστε AC για θέρμανση και ψύξη.

Γενικά, τα AC είναι οικονομικά αποδοτικοί τρόποι για να διατηρήσετε τον αέρα στο σπίτι σας σε άνετο επίπεδο, τόσο από άποψη θερμοκρασίας όσο και από άποψη υγρασίας. Με ένα AC, δεν χρειάζεστε αφυγραντήρα, εκτός εάν η περιοχή ή το σπίτι σας έχει έντονο πρόβλημα με την υγρασία.

Ποιά είναι η παγίδα? Λοιπόν, ο κλιματισμός είναι πολύ μεγαλύτερη επένδυση, σε σύγκριση με τους αφυγραντήρες. Τα κλιματιστικά inverter κοστίζουν αρκετά η αγορά και μετά η εγκατάσταση ορισμένων. Επιπλέον, δεν μπορούν να μετακινηθούν μόλις εγκατασταθούν – και μπορείτε να μεταφέρετε τον αφυγραντήρα σας στο δωμάτιο που τον χρειάζεστε. Αλλά αν επιλέξετε ένα καλό σημείο, ένα κλιματιστικό έχει τη δύναμη να διατηρεί όλο το σπίτι ωραίο και άνετο.

Άτομο που ελέγχει τη μονάδα AC με τηλεχειριστήριο

Τα κλιματιστικά αφυγρανίζουν τον αέρα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν AC για να δροσιστούν το καλοκαίρι. Καθώς ο αέρας ψύχεται, ένα μέρος της υγρασίας συμπυκνώνεται φυσικά. Μην ανησυχείτε – τα AC είναι εξοπλισμένα με έναν τρόπο μεταφοράς και απαλλαγής από την υπερβολική υγρασία, αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια στάλα από την εξωτερική μονάδα. Χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα, ένα Το AC αφυγράνει αυτόματα τον αέρα, αφαιρώντας την υπερβολική υγρασία. Ωστόσο, εσείς κανονικά δεν μπορούν να ελέγξουν και να φτάσουν τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας με ένα κλιματιστικό.

Έτσι, ο κλιματισμός θα σας βοηθήσει να περάσετε το καλοκαίρι χωρίς να κολλάτε και να ιδρώνετε. Τα εναλλασσόμενα ρεύματα ψύχουν τον αέρα και αφαιρούν την υγρασία, ενώ λειτουργούν ως θερμαντήρες χώρου το χειμώνα.

Τι κάνουν οι αφυγραντήρες;

Οι αφυγραντήρες βρίσκονται συχνά σε σπίτια με υγρό κλίμα – και αυτοί κάνουν υποφερτά τα αποπνικτικά καλοκαίρια.

Η αυξημένη υγρασία στον αέρα κάνει τα σπίτια να αισθάνονται βουλωμένα και να μυρίζουν μούχλα και προκαλεί υπερβολική εφίδρωση στους ανθρώπους. Ένας αφυγραντήρας λύνει αυτά τα προβλήματα για εσάς, κατά κάποιο τρόπο, πιέζοντας το νερό από τον αέρα σας και περιέχοντάς το.

Η αφαίρεση της υπερβολικής υγρασίας δεν σας βοηθά μόνο να αισθάνεστε πιο άνετα – βοηθάει επίσης και το σπίτι σας. Η υψηλή υγρασία του αέρα, εκτός από ένδειξη κακής ποιότητας αέρα εσωτερικού χώρου, είναι η νούμερο ένα αιτία μούχλας στους τοίχους και τα έπιπλα. Η αφύγρανση του χώρου σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας.

Στην πραγματικότητα, οι αφυγραντήρες και τα AC μοιράζονται αρκετά όσον αφορά τη μηχανική. Αλλά σε αντίθεση με ένα κλιματιστικό, σε έναν αφυγραντήρα, όλη η διαδικασία ψύξης και θέρμανσης γίνεται σε μία μονάδα.

Όταν βάζετε τον αφυγραντήρα σας σε λειτουργία, ο αέρας που αναρροφάται ψύχεται πρώτα. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας προκαλεί τη συμπύκνωση της υγρασίας από τον αέρα. Το νερό στάζει σε ένα καθορισμένο βάζο. Ο πλέον απουδατωμένος αέρας προχωρά στο άλλο μέρος του μηχανήματος που το ζεσταίνει ξανά. Ετσι ο αέρας που βγαίνει από τον αφυγραντήρα παραμένει περίπου η ίδια θερμοκρασία αλλά τώρα έχει λιγότερη υγρασία.

Αν ψάχνετε έναν τρόπο να απαλλαγείτε από μερικά σωματίδια πιο δυσάρεστα από το νερό από τον αέρα, ένας καθαριστής αέρα μπορεί να σας βοηθήσει!

Ένας αφυγραντήρας στο πάτωμα, κοντά σε τοίχο από πλακάκια

Ένας αφυγραντήρας ψύχει τον αέρα;

Δεν αλλάζει τη θερμοκρασία του αέρα, αλλά ένας αφυγραντήρας σίγουρα σας κάνει να νιώθετε λιγότερο ζεστό και κολλώδες. Και υπάρχει ένα επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος γι’αυτό:

Όταν η υγρασία είναι υψηλή, ο αέρας είναι κορεσμένος με υγρασία, οπότε ο ιδρώτας παραμένει στο δέρμα σας. Όταν η υγρασία είναι χαμηλή, ο ιδρώτας εξατμίζεται πιο γρήγορα, βοηθώντας το σώμα σας να ρυθμίσει τη θερμοκρασία φυσικά.

Η θερμοκρασία μπορεί να είναι ακόμα στη δεκαετία του ’90, αλλά ακόμα κι έτσι, θα αντιληφθείτε τον αέρα ως πιο δροσερό και πιο άνετο με έναν αφυγραντήρα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αφυγραντήρα αντί για κλιματιστικό;

Ένας αφυγραντήρας θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο ζεστό το καλοκαίρι. Αυτό το κάνει βοηθώντας τον ιδρώτα σας να κάνει τη δουλειά του πιο αποτελεσματικά – όχι μειώνοντας ουσιαστικά τη θερμοκρασία του αέρα όπως κάνει μια μονάδα AC. Ένας αφυγραντήρας κάνει τον αέρα πιο άνετο με άλλο τρόπο – αφαιρώντας την υπερβολική υγρασία.

Μια γυναίκα που ελέγχει μια μονάδα καθαρισμού αέρα μέσω μιας εφαρμογής smartphone

Ένα κλιματιστικό και ένας αφυγραντήρας απλά δεν κάνουν το ίδιο πράγμα. Εάν έχετε μόνο τον προϋπολογισμό για να αποκτήσετε έναν, επιλέξτε έναν αφυγραντήρα αν εσείς:

  • ζείτε σε μια περιοχή με μέτριες θερμοκρασίες που δεν τρελαίνονται το καλοκαίρι
  • τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο από ό,τι απαιτεί η πραγματική θερμοκρασία
  • Το σπίτι αισθάνεται βουλωμένο ή υποφέρει από μυρωδιές μούχλας
  • θέλετε να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας στο σπίτι σας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω κλιματιστικό αντί για αφυγραντήρα;

Τα κλιματιστικά είναι ένα από τα καλύτερα δώρα τεχνολογίας για όποιον ζει σε ένα ζεστό κλίμα. Άνυδρος ή υγρός, μερικές φορές ο καιρός του καλοκαιριού γίνεται πολύ ζεστός – και εκεί οι μονάδες AC πηδούν με κρύο αέρα!

Ένα AC θα δροσίσει γρήγορα το δωμάτιό σας και θα σας στείλει ένα κρύο αεράκι. Στην πορεία, θα αφαιρέσει επίσης μέρος της υγρασίας από το δωμάτιο – αλλά όχι τόσο πολύ ή τόσο αποτελεσματικά όσο ένας αφυγραντήρας. Το χειμώνα, ένα κλιματιστικό μπορεί να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε τη θερμότητα στο σύστημα HVAC σας.

Οι μονάδες AC είναι ευέλικτα και χρήσιμα μηχανήματα, αλλά δεν είναι πάντα η κατάλληλη αντικατάσταση για έναν αφυγραντήρα. Εάν πρέπει να επιλέξετε μεταξύ των δύο, προμηθευτείτε ένα κλιματιστικό εάν:

  • Η περιοχή σας έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι
  • Το σπίτι σας χρειάζεται ψύξη ή συμπληρωματική θέρμανση
  • Η υγρασία του αέρα στο σπίτι σας ποτέ ή σπάνια υπερβαίνει το 50%.
Η εξωτερική μονάδα AC τοποθετημένη στο πλάι ενός κτιρίου

Μείνε ψύχραιμος

Τόσο οι αφυγραντήρες όσο και τα κλιματιστικά μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τα καλοκαίρια σας πιο υποφερτά. Οι αφυγραντήρες αφαιρούν την υγρασία για να βοηθήσουν το σώμα σας να αντιμετωπίσει τη θερμότητα ευκολότερα και με ένα AC, η θερμοκρασία του αέρα γύρω σας θα πέσει μερικούς βαθμούς.

Με λίγα λόγια, η συζήτηση αφυγραντήρα και κλιματιστικού συνοψίζεται στο αν το σπίτι σας έχει πρόβλημα με την υγρασία ή όχι.

Εδώ στο The Home Dweller, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σας δώσουμε την πιο αξιόπιστη απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση ιδιοκτήτη σπιτιού. Εάν βρήκατε ένα άρθρο THD χρήσιμο, σκεφτείτε να μοιραστείτε τον ιστότοπο με τους φίλους και την οικογένειά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Schreibe einen Kommentar