Αφυγραντήρας έναντι καθαριστή αέρα: Γνωρίστε τη διαφορά

7
Αφυγραντήρας έναντι καθαριστή αέρα: Γνωρίστε τη διαφορά

Δεν χρειάζεται να πάτε ένα ταξίδι στα βουνά – μπορείτε να αναπνεύσετε φρέσκο, καθαρό αέρα στο σπίτι σας.

Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, μπορούμε να ελέγχουμε διαφορετικές παραμέτρους που καθορίζουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Με τη σωστή συσκευή, μπορείτε να ρυθμίσετε τον αέρα στο σπίτι σας για τέλεια υγρασία και καθαριότητα.

Εάν δεν είστε σίγουροι ποια είναι η σωστή επιλογή στη συζήτηση αφυγραντήρα εναντίον καθαριστή αέρα, διαβάστε παρακάτω! Στο επόμενο άρθρο, θα συζητήσουμε τι ακριβώς κάνουν αυτές οι συσκευές για εσάς, πώς βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και πώς να γνωρίζετε ποια συσκευή είναι καλύτερη για το σπίτι σας.

Πίνακας περιεχομένων

Με λίγα λόγια: Αφυγραντήρες εναντίον καθαριστών αέρα

Η διαφορά μεταξύ αφυγραντήρων και καθαριστή αέρα είναι αρκετά μεγάλη. Στην πραγματικότητα, αυτές οι δύο συσκευές χρησιμοποιούνται για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς.

Ένας αφυγραντήρας διατηρεί υπό έλεγχο την υγρασία του εσωτερικού αέρα. Η δουλειά του είναι να απομακρύνει την υπερβολική υγρασία από τον αέρα. Αυτά τα απλά μηχανήματα διοχετεύουν τον αέρα τόσο μέσω μιας διαδικασίας θέρμανσης όσο και μέσω μιας διαδικασίας ψύξης, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση του νερού από τον αέρα μέσω της συμπύκνωσης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να απαλλαγείτε από το υπερβολικό νερό στο τέλος της ημέρας!

Αφυγραντήρας δίπλα σε ένα υγρό, υγρό παράθυρο

Οι καθαριστές αέρα απομακρύνουν τα επιβλαβή σωματίδια από τον αέρα, αλλά η υγρασία του αέρα παραμένει αμετάβλητη. Ο αέρας περνά μέσα από εξαιρετικά λεπτά φίλτρα αέρα, και σε ορισμένα μοντέλα, ένα φως UV. Τα ανεπιθύμητα σωματίδια παγιδεύονται στο φίλτρο και ο αέρας που βγαίνει από το μηχάνημα καθαρίζεται. Οι καθαριστές αέρα είναι αποτελεσματικοί έναντι πολλών ρύπων και αλλεργιογόνων όπως:

  • γύρη
  • σκόνη
  • σπόρια μούχλας
  • νέφος

Όπως μπορείτε να δείτε, οι καθαριστές αέρα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά πολλούς ατμοσφαιρικούς ρύπους. Ένα πράγμα που ένας καθαριστής αέρα δεν είναι καλός στο να αφαιρεί είναι οι μυρωδιές – τα μόρια οσμής είναι απλά πολύ μικρά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας καθαριστής αέρα δεν θα βοηθήσει με τις αναθυμιάσεις του χρώματος ή τις μυρωδιές λεκέδων από κατοικίδια.

Οι καθαριστές αέρα αφυγρανίζουν τον αέρα;

Οι καθαριστές αέρα διασφαλίζουν ότι ο αέρας που αναπνέετε είναι τόσο καθαρός όσο ο αέρας του βουνού, ακόμη και στη μέση μιας πόλης. Ωστόσο, οι καθαριστές αέρα δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν την υγρασία από τον αέρα – χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο σύστημα θέρμανσης και ψύξης που βρίσκεται στους αφυγραντήρες για να το πετύχετε.

Εάν τα δωμάτιά σας αισθάνονται βουλωμένα και παρατηρήσετε ανάπτυξη μούχλας, προμηθευτείτε έναν αφυγραντήρα για να συμπληρώσετε τον καθαριστή αέρα σας.

Καθαριστής αέρα σε ένα σαλόνι

Καθαρίζουν τον αέρα οι αφυγραντήρες;

Οι αφυγραντήρες είναι εξαιρετικοί στον έλεγχο της υγρασίας, αλλά συμβάλλουν επίσης στην καθαρότητα του αέρα. Καθώς ο αφυγραντήρας επεξεργάζεται τον αέρα στο σπίτι σας, τον διοχετεύει και μέσα από ένα φίλτρο. Τα φίλτρα που βρίσκονται στους αφυγραντήρες δεν είναι καν τόσο λεπτά ή περίπλοκα όσο τα φίλτρα HEPA του καθαριστή αέρα. Ετσι, εκτός από τον έλεγχο της υγρασίας, ένας αφυγραντήρας θα καθαρίσει ελαφρώς τον αέρα σαςαλλά όχι τόσο αποτελεσματικά ή διεξοδικά όσο ένας καθαριστής αέρα.

Υγεία, Άνεση και Ποιότητα Αέρα

Όλοι θέλουν να αναπνέουν καθαρό αέρα – μια επιθυμία που είναι δύσκολο να εκπληρωθεί λαμβάνοντας υπόψη το υψηλά επίπεδα ρύπανσης ζούμε, ειδικά σε πόλεις. Δεν αποτελεί έκπληξη που πολλές οικογένειες στις ΗΠΑ στρέφονται σε οικιακούς καθαριστές αέρα και συσκευές ελέγχου υγρασίας.

Θα μπορούσαν να είναι ρύποι όπως CO2, σπόρια μούχλας, μη ισορροπημένα επίπεδα υγρασίας και πολλά άλλα ζητήματα. Η αναζήτηση για καθαρότερο αέρα ξεκινά με τον καθορισμό συγκεκριμένων ζητημάτων της ποιότητας του αέρα του σπιτιού σας.

Και τα δυο Η υγρασία και η ποιότητα του εσωτερικού αέρα εξαρτώνται από τον εξωτερικό αέρα στην περιοχή σας. Οι υψηλές συγκεντρώσεις γύρης από τα φυτά, η αιθαλομίχλη της πόλης, οι εκπομπές οχημάτων, ο κρύος και ξηρός αέρας του χειμώνα ή τα υγρά καλοκαίρια – όλα παίζουν ρόλο στην ποιότητα του εσωτερικού σας αέρα.
Αλλά Ακόμη και στον καθαρό αέρα του βουνού, το σπίτι σας θα ερεθίζει περιστασιακά στον αέρα. Το τρίχωμα από το δέρμα, τα ρούχα και τα μαλλιά, το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, το μαγείρεμα και πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας.

Το χειμώνα, όταν ο αέρας είναι ξηρός ως έχει, η ζεστασιά που δημιουργούν οι θερμαντήρες χώρου τον στεγνώνει επιπλέον. Ένας υγραντήρας είναι ένας καλός τρόπος για να διευκολύνετε τον σκληρό αέρα στους αεραγωγούς σας.

Σύγχρονο ορεινό σπίτι κάτω από έναν καθαρό ουρανό

Πώς μπορώ να ξέρω αν το σπίτι μου έχει υψηλή υγρασία;

Εάν το σπίτι σας αισθάνεται λιγότερο άνετα από ό,τι θα έπρεπε, αλλά δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τον ακριβή λόγο – η υπερβολική υγρασία μπορεί να είναι ο ένοχος.

Τα επίπεδα υγρασίας μεταξύ 30% και 50% αισθάνονται σωστά σε εσωτερικούς χώρους. Αλλά πηγαίνετε χαμηλότερα ή ψηλότερα από αυτό και ο αέρας στο δωμάτιό σας αρχίζει να αισθάνεται βουλωμένος ή πολύ τραχύς.

Εάν υπάρχει υπερβολική υγρασία στον αέρα, πιθανότατα θα το γνωρίζετε ενστικτωδώς ακόμη και πριν κάνετε οποιεσδήποτε μετρήσεις. Τα καλοκαίρια τείνουν να είναι η πιο υγρή εποχή.

  • Βουλιασμένος αέρας και μυρωδιά μούχλας είναι τα πιο προφανή σημάδια που το σπίτι σας χρειάζεται αφυγραντήρα.
  • Μπορεί να παθαίνεις κρίσεις άσθματος πιο συχνά ή να νιώθεις ότι είναι δύσκολο να αναπνεύσεις βαθιά. Ένας αφυγραντήρας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε ευκολότερα, αλλά μην αγνοείτε την επίμονη αναπνευστική δυσχέρεια. Ζητήστε επαγγελματική συμβουλή από τον γιατρό σας με βάση τις προσωπικές σας συνθήκες.
  • Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ανάπτυξη μούχλας ή μούχλας στους τοίχους, τις οροφές και τα έπιπλά σας. Η έκθεση σε σπόρια μούχλας μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα υγείας.
  • Εάν υποψιάζεστε υπερβολική υγρασία, ελέγξτε τους χώρους ανίχνευσης για μερικά από τα πολλά είδη σφάλματα που προσελκύονται από υγρά μέρη – συμπεριλαμβανομένων τερμίτες, μυρμήγκια ξυλουργών, ακάρεα μούχλας και σαρανταποδαρούσες.

Από την άλλη πλευρά, ο αέρας στο σπίτι σας μπορεί να είναι πολύ ξηρός. Ο ξηρός αέρας είναι συνηθισμένος το χειμώνα, ή όλο το χρόνο σε ξηρά κλίματα μακριά από υδάτινα σώματα. Εάν ο αέρας στο σπίτι σας είναι τραχύς, η μύτη σας είναι ξηρή και τα φυτά εσωτερικού χώρου σας δεν φαίνεται να έχουν αρκετό νερό, ένας υγραντήρας μπορεί να σας το διορθώσει.

Ένα υγρόμετρο σε ένα τραπέζι

Αποφύγετε τις εικασίες χρησιμοποιώντας α υγρόμετρο – η συσκευή που μετρά την υγρασία στον αέρα. Τα υγρόμετρα είναι οικονομικά και εύκολα στη χρήση.

Μετρήστε την υγρασία του αέρα στο σπίτι σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να έχετε μια καλή εικόνα των διακυμάνσεων της υγρασίας κατά τη διάρκεια του έτους.

Πώς οι καθαριστές αέρα βελτιώνουν τον αέρα στο σπίτι μου;

Ανεξάρτητα από το πόσο σχολαστικά καθαρίζετε το σπίτι σας, η οικιακή σκόνη φαίνεται ασυναγώνιστη. Οτιδήποτε μπορεί να ξεφλουδίσει συμβάλλει στην χημικό κοκτέιλ λέμε σκόνη.

Ηλιακή ακτίνα χτυπά σωματίδια σκόνης σε εσωτερικούς χώρους

Όταν μια ηλιαχτίδα χτυπά το παράθυρό σας ακριβώς δεξιά, μπορείτε να δείτε ζωντανά ρεύματα σωματιδίων σκόνης που επιπλέουν ακριβώς μπροστά από τη μύτη σας. Βαρύτερα σωματίδια, όπως κομμάτια μαλλιών, εγκαθίστανται γρήγορα στις επιφάνειες και στα χαλιά. Αλλά Τα μικρότερα σωματίδια σκόνης συνεχίζουν να επιπλέουν στον αέρα – εκτός αν τα πιάσει ένας καθαριστής αέρα με το φίλτρο HEPA.

Περίπου το 60% των σωματιδίων σκόνης στα σπίτια μας προέρχονται από το εξωτερικό. Συνήθως, μέσα από τα παράθυρα και τις πόρτες, ή στα πέλματα των ποδιών σας.

Το μεγαλύτερο μέρος της υπαίθριας βρωμιάς είναι χώμα, κομμάτια εντόμων και φυτών που αποσυντίθενται – όλα αυτά ένα φίλτρο HEPA μπορεί να αφαιρέσει από τον αέρα σας. Ένας καθαριστής αέρα εξαλείφει επίσης αποτελεσματικά τη γύρη, έναν κοινό ένοχο για τις εποχιακές αλλεργίες.

Το υπόλοιπο 40% της σκόνης δημιουργείται σε εσωτερικούς χώρους. Περιλαμβάνει μια ποικιλία ουσιών – τρίχωμα και τρίχες ανθρώπου και κατοικίδιου, χνούδια και ίνες από ρούχα και κλινοσκεπάσματα, υπολείμματα τροφών, σπόρια μούχλας, ακάρεα σκόνης, βακτήρια, αιθάλη και βρωμιά, σωματίδια που δημιουργούνται κατά το κάπνισμα και το μαγείρεμα και πολλά άλλα.

Ένας καθαριστής αέρα θα σας βοηθήσει εάν είστε ευαίσθητοι στον καπνό ή στα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα. Θα αφαιρέσει πολλούς από τους ερεθιστικούς παράγοντες που υπάρχουν στον αέρα που αναπνέετε, καθιστώντας το μια μεγάλη επένδυση για την υγεία της οικογένειάς σας.

Επιπλέον, ορισμένοι καθαριστές αέρα είναι εξοπλισμένοι με ένα επιπλέον μέτρο καθαρισμού: ένα σετ λαμπτήρων UV. Οι λαμπτήρες υπεριώδους φωτός απολυμαίνουν τον αέρα καθώς οι ακτίνες τους σκοτώνουν αποτελεσματικά τα περισσότερα βακτήρια και ιούς.

Καθαριστής αέρα σε ξύλινο πάτωμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρα και καθαριστή αέρα στο ίδιο δωμάτιο;

Ναι, δεν είναι κακό να λειτουργείς ταυτόχρονα και ένας καθαριστής αέρα και ένας αφυγραντήρας. Απλώς να έχετε κατά νου ότι η αυξημένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα επηρεάσει τον λογαριασμό κοινής ωφέλειας. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμη και το κλιματιστικό τους σε συνδυασμό με έναν καθαριστή αέρα.

Τι είναι τα φίλτρα HEPA;

Ο όρος HEPA είναι ένας όρος που θα συναντήσετε συχνά στην αγορά των καθαριστών αέρα (αλλά και όταν ερευνάτε τα φίλτρα αέρα HVAC και ακόμη και ορισμένα φίλτρα αφυγραντήρα).

Τα φίλτρα πιάνουν φυσικά τυχόν σωματίδια που επιπλέουν κοντά – καθιστώντας τα έναν αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης των αλλεργιογόνων και των ερεθιστικών του αναπνευστικού. Και HEPA Τα φίλτρα είναι τα πιο δημοφιλή, βιομηχανικά πρότυπα φίλτρα αέρα.

Οι καθαριστές αέρα ουσιαστικά κάνουν τον αέρα να τρέχει μέσα από ένα φίλτρο HEPA και περιστασιακά ένα ή δύο προ-φίλτρα για μεγαλύτερα σωματίδια. Λέγεται ότι Τα φίλτρα HEPA συλλαμβάνουν το 99,97% της σκόνης, της γύρης, της μούχλας και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων μεγαλύτερα από 0,3 μικρά.

Ένα άτομο που ανοίγει τη θήκη φίλτρου HEPA

Έλεγχος μούχλας: Αφυγραντήρας έναντι καθαριστή αέρα

Τόσο οι αφυγραντήρες όσο και οι καθαριστές αέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη κατά της μούχλας.

  • Οι αφυγραντήρες βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας μην αφήνοντας εξαρχής να συσσωρευτεί υγρασία.
  • Οι καθαριστές αέρα διορθώνουν την κατάσταση παγιδεύοντας και περιέχοντας αερομεταφερόμενα σπόρια μούχλας.

Η εισπνοή σπορίων μούχλας και μούχλας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Ένας καθαριστής αέρα μπορεί να πιάσει αποτελεσματικά τα περισσότερα από αυτά πριν φτάσουν στη μύτη σας.
Ωστόσο, ένας αφυγραντήρας θα σας βοηθήσει να σταματήσετε καθόλου την ανάπτυξη μούχλας στο σπίτι σας – και η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.

Σιγουρέψου ότι καθαρίστε οποιοδήποτε υπάρχον καλούπι για να βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης.

Τόσο οι αφυγραντήρες όσο και οι καθαριστές αέρα είναι επίσης καλά εργαλεία στη μάχη κατά των ακάρεων σκόνης.

Ένας μουχλιασμένος τοίχος με έναν καθαριστή αφυγραντήρα δίπλα του

Πάρε μια βαθιά ανάσα…

Έτσι, προτού κάνετε την τελική σας επιλογή στη μάχη αφυγραντήρα εναντίον καθαριστή αέρα, σκεφτείτε τις μοναδικές σας περιστάσεις. Κάντε μερικές μετρήσεις μέτρησης υγρασίας σε διάστημα αρκετών ημερών (ή μηνών, αν μπορείτε) και λάβετε υπόψη τους ρύπους και τους ερεθιστικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να υπάρχουν στον αέρα γύρω σας.

Εάν το κύριο πρόβλημα σας είναι η υψηλή υγρασία του αέρα που προκαλεί βουλωμένος αέρας, μυρωδιές μούχλας και μούχλα – ένας αφυγραντήρας είναι η σωστή επιλογή.

Τα άτομα που είναι ευαίσθητα σε ερεθιστικά όπως Ο καπνός, η γύρη, η σκόνη και το τρίχωμα θα ωφεληθούν από έναν καθαριστή αέρα.

Εδώ στο The Home Dweller, συνειδητοποιούμε πόσο η ποιότητα του αέρα επηρεάζει τη συνολική ποιότητα ζωής σας. Εάν βρήκατε το περιεχόμενό μας χρήσιμο, σκεφτείτε να το μοιραστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και αν είστε έτοιμοι να επενδύσετε περισσότερα στην ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας, μάθετε περισσότερα για την κυκλοφορία του αέρα ή εγκαταστήστε φίλτρα φρέσκου αέρα AC.

Schreibe einen Kommentar