Αναδρομικός προβληματισμός για τον ρόλο μας στον κόσμο – oikos Rite of Passage

3
Αναδρομικός προβληματισμός για τον ρόλο μας στον κόσμο – oikos Rite of Passage

Κατά τη διάρκεια της ζωής βιώνουμε πολλές αλλαγές, είτε είναι μεγάλες είτε μικρές, τείνουμε να αποκτούμε επίγνωση μόνο αφού περάσουμε από μία από αυτές. Κοιτάζοντας πίσω στη ζωή μας, μπορούμε εύκολα να επισημάνουμε μια στιγμή, μια σκέψη, μια ενέργεια που κάναμε που είχε επίδραση στο πώς θα ξετυλίγονταν η ιστορία μας αργότερα.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί από εμάς ανυπομονούμε και αν έχουμε τους στόχους μας και τα μελλοντικά μας σχέδια ή όχι και παρά την προθυμία ή τις φιλοδοξίες μας, είναι συχνά δύσκολο να ορίσουμε το σημείο στο οποίο θα είμαστε σίγουροι ότι θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη αλλαγή. . Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο, αναμφίβολα μερικοί από εμάς έχουμε την ικανότητα να αναλογιστούμε και να ενεργήσουμε πάνω σε αυτό μόνοι μας, αλλά πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε καθοδήγηση, ένα χέρι βοήθειας για να μας προετοιμάσει για αυτήν ακριβώς τη διαδικασία.

Προκειμένου να απλώσουμε ένα χέρι βοηθείας για να καθοδηγήσουμε τους νέους σε αυτή τη μετάβαση, δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα Rite of Passage. Αυτά τα χέρια βοηθείας φέρουν τη δική τους εμπειρία, μαζί με τη σοφία που τους πέρασε κάποτε από εκείνους πριν από αυτούς, ακόμη και πολλές γενιές πίσω. Διάφορες τελετουργίες των περασμάτων επιμένουν σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, συχνά διαφέρουν μεταξύ τους σε ορισμένες πτυχές. Αυτό που τους ενώνει είναι μια ιδέα πίσω από τα περισσότερα από αυτά της μετάβασης μεταξύ σταδίων της ζωής, με την απόκτηση μιας αίσθησης των δικών του χαρισμάτων και των ρόλων του στον κόσμο.

Το δικό μας Rite of Passage εστιάζει επίσης στη μετάβαση, αλλά φαίνεται ότι δεν τιμάται τόσο πολύ, ιδιαίτερα σχετικό με την κοινότητα των μαθητών μας και αυτό είναι η μετάβαση από την φοιτητική ηλικία στην υπεύθυνη ενηλικίωση. Ίσως ακόμη και συχνά να παραβλέπεται στον κόσμο όπου η μελέτη για εξετάσεις και η συγγραφή διατριβών αντικαθίσταται σχεδόν αμέσως με τις απαιτήσεις και τις πιέσεις της επαγγελματικής ζωής. Είναι αυτό που κάνει πολλούς μαθητές να αναρωτιούνται – «τι μετά;» και νιώθουν άγχος ή αισθάνονται συγκλονισμένοι, πριν καν τελειώσουν τα μαθητικά τους ταξίδια.

Μέσω αυτού του προγράμματος στοχεύουμε να υποστηρίξουμε τους μαθητές να βρουν την αίσθηση του ποιοι είναι και να τους ενδυναμώσουμε σε αυτήν ακριβώς τη μετάβαση. Φέτος, διοργανώσαμε μια πιλοτική εκδοχή του Rite of Passage – ένα πενθήμερο ταξίδι στο οποίο συμμετείχε η ομάδα του oikos International ως συμμετέχοντες. Αυτό σήμαινε ότι, από τη μια πλευρά, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ένα «πρωτότυπο» ταξίδι με κάποιους πειραματισμούς και διδάγματα να αντλήσουμε από αυτό, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να εφαρμοστεί για τέτοια προγράμματα στο μέλλον. Από την άλλη, μαζί με τα μεμονωμένα ταξίδια ενηλικίωσης, θα μπορούσαμε εν μέρει να εστιάσουμε στο ταξίδι του οίκου ως συλλογικότητας και οργάνωσης.

Το πιλοτικό πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου στο Biofalu – ένα οικολογικό χωριό στην αγροτική Ουγγαρία. Ξεκινώντας από τον ίδιο τον χώρο, το να τον ονομάσουμε τέλεια εφαρμογή θα ήταν υποτιμητικό. Ένα μεγάλο κομμάτι γης που ήταν χώρος αναδάσωσης για πάνω από δύο δεκαετίες παρείχε στους συμμετέχοντες ένα καταφύγιο μακριά από την πολυάσχολη καθημερινότητα των πόλεων και των πανεπιστημίων μας. Εδώ θα μπορούσαμε να συνδεθούμε με τη φύση, με δέος της ομορφιάς που μας περιβάλλει. Από ήρεμες λίμνες, πάνω από ήπιους λόφους, μέχρι θυελλώδη λιβάδια, με ήλιο ή βροχή, η γη ήταν εκεί για να τα πάρει όλα μέσα, να καλέσει να εξερευνηθεί και να απολαύσει, μόνος ή παρέα με ένα περιστασιακό ντροπαλό ελάφι ή ένα πολυάσχολο σκαθάρι .

Biofalu, Ουγγαρία

Δεν ήταν μόνο η γη που καλούσε να εξερευνηθεί, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά από κανέναν άλλον από τον εαυτό μας. Αυτό το ταξίδι δεν είναι τόσο εύκολο από μόνος μας, γι‘ αυτό είχαμε επαγγελματίες διαμεσολαβητές τον Chris και την Julia να είναι το φως που καθοδηγεί και να μας προετοιμάσει να περάσουμε τη μετάβαση. Οι δυο τους είχαν στηρίξει πολλούς νέους όλα αυτά τα χρόνια στις δικές τους τελετές. Και οι δύο με άφθονη εμπειρία και ιστορίες να διηγηθούν και όμως, ήταν από πολλές απόψεις το δικό τους ταξίδι όσο και δικό μας.

Ο Chris και η Julia είχαν κάνει καταπληκτική δουλειά δημιουργώντας ένα ενίοτε έντονο, αλλά πάντα ικανοποιητικό πρόγραμμα που είχε διαρκή αντίκτυπο σε όλους τους συμμετέχοντες. Καθ‘ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, απολαύσαμε μια ατμόσφαιρα στην οποία όλοι μπορούσαν να αισθάνονται ασφαλείς και χωρίς κρίση, κάτι που δημιούργησε έναν κύκλο κατανόησης και αμοιβαίας υποστήριξης στον οποίο όλοι μπορούσαν να ευδοκιμήσουν. Ήταν αυτή η αίσθηση εμπιστοσύνης που βοήθησε στη δημιουργία ισχυρών συνδέσεων τόσο με τους συντονιστές όσο και με τους συμμετέχοντες.

Αυτές οι συνδέσεις ήταν στον πυρήνα της εμπειρίας του Rite of Passage, και όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με το περιβάλλον μας. Από τη στιγμή που ο καθένας από εμάς μπήκε μέσα, μας δόθηκε ο χώρος να γνωρίσουμε τη γη που θα ήταν το σπίτι μας τις επόμενες μέρες, να την δεχθούμε και να αισθανθούμε συνδεδεμένοι μαζί της. Η ‚ημέρα 0‘ ήταν η ημέρα για την άφιξη και την τόσο αναγκαία προσγείωση, μετά τις λίγες έντονες και πολυάσχολες εβδομάδες της Ομάδας μας στο δρόμο με το LEAP YOUth Kick-off Meeting και το oikos ICC που έγινε λίγες μέρες πριν.

Καθιερώνοντας μαζί το πλαίσιο, τις αρμοδιότητες και τους βασικούς κανόνες του προγράμματος καθώς συγκεντρωθήκαμε, ετοιμαστήκαμε να ξεκινήσουμε την Ιεροτελεστία του Περάσματος μας κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ημερών. Κάθε μέρα επικεντρωνόταν γύρω από μια συγκεκριμένη διάσταση ή ένα στοιχείο του προγράμματος: απαλότητα, αποκάλυψη, πρόκληση και δέσμευση. Από την προσαρμογή στον ρυθμό και το περιβάλλον του προγράμματος, μέσω του στοχασμού και της ανακάλυψης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο καθένας μας, μέχρι την πρόκληση του εαυτού μας και τελικά τη δημιουργία των επόμενων βημάτων – κάθε μέρα αντιπροσώπευε, κατά κάποιο τρόπο, ένα στάδιο μετάβασης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν μοιραζόμαστε μαζί σας ένα μέρος της εμπειρίας του Rite of Passage, αποφεύγουμε να υπεισέλθουμε σε πάρα πολλές λεπτομέρειες και συγκεκριμένες πτυχές της ατζέντας του προγράμματος. Ο συλλογισμός πίσω από αυτό είναι απλός –ίσως μια μέρα εσείς– ο αναγνώστης, μπορεί να είστε αυτός που θα συμμετάσχει στην Ιεροτελεστία του Περάσματος, επομένως, προκειμένου να γίνει αυτή η μελλοντική εμπειρία πιο αυθεντική και ολοένα πιο εντυπωσιακή, είναι καλύτερο να την προσεγγίσετε με το μυαλό ως κενός καμβάς.

Η ατζέντα και οι δραστηριότητες του προγράμματος είχαν επίγνωση των διαφορετικών αναγκών και κλίσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, ως εκ τούτου διατήρησε τη σωστή ισορροπία, παρέχοντας αρκετό χώρο και χρόνο για ατομική και ομαδική εργασία, καθώς και μεταξύ παραμονής ενεργού και χαλάρωσης. Η σωματική δραστηριότητα ήταν ένα σημαντικό μέρος της Ιεροτελεστίας του Περάσματός μας, είτε ανακαλύπτοντας τα πράσινα στρέμματα γης, βοηθώντας τους οικοδεσπότες μας στη δουλειά ή συμμετέχοντας στις εκφραστικές συνεδρίες biodanza. Αντίθετα, το να καθίσετε στην ηλιόλουστη βεράντα τη μέρα ή στο άνετο σωρό από μαξιλάρια το βράδυ παρέα ο ένας με τον άλλον όχι μόνο βοήθησε να χαλαρώσετε, αλλά και να συνδεθείτε σε ένα βαθύτερο επίπεδο, ακόμη και ανάμεσα στις δραστηριότητες.

Δουλεύοντας στη γη

Σε ατομικό επίπεδο, υπήρχε αρκετός χώρος για τον καθένα από εμάς να κάνει μια βαθιά βουτιά στον εσωτερικό του εαυτό, στοχαζόμενος και εξερευνώντας πού βρισκόμαστε στη ζωή και πού θα θέλαμε να μας οδηγήσει. Το ταξίδι ήταν αναμφίβολα συναισθηματικό, μερικές φορές μπορεί να ήταν μπερδεμένο ή δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά ποτέ δεν του έλειψε η υποστήριξη από την ομάδα όταν προσπαθούσε να βρει νόημα σε όλο αυτό. Μας επέτρεψε και μάλιστα μας ενθάρρυνε να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας και να μάθουμε από αυτόν, ξεπερνώντας τα εμπόδια που προκύπτουν και συνειδητοποιώντας τι είναι πραγματικά ικανός ο καθένας μας. Η ισορροπία μεταξύ ατόμου και ομάδας, καθώς και μεταξύ της κίνησης του σώματος και του μυαλού μας, βοήθησε στην ανακούφιση της πίεσης και έκανε το ταξίδι να μην αισθάνεται τόσο συντριπτικό.

Ως ομάδα, αυτές οι πέντε μέρες διαμορφώθηκαν και μας βοήθησαν να αναπτυχθούμε. Παρόλο που όλοι είχαμε τα ατομικά μας ταξίδια να κάνουμε, ήμασταν σε αυτό όλοι μαζί και ποτέ πραγματικά μόνοι σε αυτό. Η εμπειρία ενίσχυσε τους δεσμούς μέσα στην ομάδα και μας βοήθησε να συνδεθούμε ο ένας με τον άλλον σε βαθύτερο επίπεδο, αποκτώντας μεγαλύτερη επίγνωση των αναγκών, αλλά και των δυνατοτήτων και των δυνατοτήτων του άλλου. Μέσα από το πρόγραμμα σκεφτήκαμε συλλογικά και αμφισβητήσαμε την έννοια του οίκου, πού βρίσκεται σήμερα και πού πρέπει να είναι στο μέλλον, ευθυγραμμίζοντας διαφορετικές οπτικές γωνίες και μαθαίνοντας από αυτές.

Σήμερα, πάνω από μισό χρόνο από τότε που ως ομάδα είχαμε υποβληθεί στο Rite of Passage, συχνά αναπολούμε σε αυτό με όμορφες αναμνήσεις και συλλογική αναγνώριση του πόσο ιδιαίτερο και σημαντικό ήταν για όλους όσους ήταν μέρος του. Ως ένας πλήρως απομακρυσμένος οργανισμός, του οποίου η ομάδα είναι διάσπαρτη σε πολλές ηπείρους, αυτή η εμπειρία βοήθησε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που δημιουργεί η απόσταση μεταξύ μας. Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε θέματα και προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινή μας εργασία, καλλιεργώντας την κουλτούρα της ανοιχτότητας και της βαθύτερης κατανόησης μεταξύ μας.

Η ομάδα του oikos θα συνεχίσει να αναπτύσσει στρατηγικές για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου μας που δημιουργεί συνεχώς ουσιαστικές συνεισφορές για έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Η ολοκλήρωση του πιλοτικού μας έδωσε νέες γνώσεις και χρήσιμες γνώσεις, όχι μόνο προς την κατεύθυνση που βλέπουμε τον οργανισμό μας να αναπτύσσεται στο μέλλον, αλλά και όσον αφορά τη διαμόρφωσή του σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα υποστήριξης της φοιτητικής μας κοινότητας. Βλέπουμε τον δυνητικό υποστηρικτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το oikos για τους μαθητές μας στη μετάβαση μεταξύ «φοιτητικής και ενηλικίωσης».

Το Pilot Rite of Passage ήταν μια καινοτόμος ευκαιρία να εξερευνήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση στα θέματα στα οποία εστιάζουμε ως οργανισμός όπως η ηγεσία, η υπευθυνότητα, η ψυχική υγεία και η προσωπική ανάπτυξη. Το Πρόγραμμα Ηγεσίας μας LEAP αντιμετωπίζει επίσης αυτά τα θέματα, ωστόσο από διαφορετική οπτική γωνία και με διαφορετικό σκοπό, γι‘ αυτό βλέπουμε το Rite of Passage να ταιριάζει ακριβώς με τα υπόλοιπα προγράμματα που δημιουργεί και προσφέρει η oikos στους φοιτητές.

Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να ευχαριστήσουμε τους γενναιόδωρους δωρητές που υποστήριξαν την εκστρατεία μας συγκεντρώνοντας κεφάλαια για το πιλοτικό Rite of Passage. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο Oasis Foundation για την υποστήριξή του στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Schreibe einen Kommentar